Túl a tofun: finom fehérjeforrások vegáknak

Vágólapra másolva!
Sok vegetáriánusnak van időnként csömöre a szójától, amivel szinte mindent helyettesíteni lehet: a húst, a tejet, a fagylaltot, de még a sajtot is. A sok szója azonban egyoldalú táplálkozáshoz, és időnként allergiához vezet, nem is beszélve a növekvő szójatermelésnek áldozatul eső Amazonas menti erdőkről. Ideje hát más fehérjeforrást is a tányérra pakolni.
Vágólapra másolva!

Szejtán


A legtöbb recept esetében a szóját helyettesíthetjük azonos mennyiségű szejtánnal, amely búzasikérből és fűszerekből készül. Nagyon finom levesekhez, salátákhoz, wokban készült ételekhez, sőt még szendvicsekbe is.


A szejtán textúrája tömörebb, mint a tofué, ami azt jelenti, hogy felhasználás előtt nincs szükség tömörítésre vagy fagyasztásra.


A szejtán elég drága a boltokban, azonban viszonylag egyszerű otthon elkészíteni. Mindössze egy zacskó sikérre, - bioboltokban beszerezhető -, és sok fűszerre van szükség hozzá. Ha belejövünk, változtathatjuk a fűszereket a különböző ételeknek megfelelően.


Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com

Szejtán Stroganoff


Bab


Sokaknál a tofu (szójatúró) vagy a tempe (szójasajt) a vegetáriánus konyha alapja, azonban a babfélék éppolyan fehérjegazdagok. Ideálisak szendvicskrémnek, mártogatósnak, és persze kitűnő főtt ételek is készíthetők belőle. Adjunk a babhoz teljes kiőrlésű lisztet vagy valamilyen mogyorófélét, és máris kész a teljes értékű fehérje, amely csaknem olyan magas tápértékű, mint a hús.


Ha egyszerű, laktató ételt szeretnénk készíteni, keverjük a babot rizshez vagy quinoához. Ez utóbbi magas tápértékű, rostban, kalciumban, magnéziumban, vasban gazdag, gluténmentes dél-amerikai gabonaféle; bioboltokban beszerezhető. Ha valami bonyolultabbra vágysz, próbálkozz meg a babfasírttal.


Magvak és mogyorófélék


A szójatejet igazán egyszerű helyettesíteni. A mandulatej például nemcsak hasonló állagú, de nincs az a babre emlékeztető utóíze sem, ami miatt sokan idegenkednek a szójatejtől. Mandula-, kesudió- vagy napraforgó-tejet akár mi magunk készíthetünk otthon.


A tej azonban nem az egyetlen terület, ahol a mogyorófélék helyettesíthetik a szóját. Létezik mandulatejből készült jégkrém és mogyoróból készült sajt is. Bár macerásabb, de akár ezt is elkészíthetjük házilag is.


Kókusztej


A mandulatejhez hasonlóan kókusztejjel is helyettesíthetjük a szójatejet, azonban vigyázzunk, mert ételeinknek jellegzetes kókusz íze lesz tőle. A kókusztej fagylaltokhoz és joghurtokhoz kiváló, számos bioboltban kaphatók ilyen termékek, de persze ezek is elkészíthetők házilag, mindössze egy joghurt- vagy fagylaltkészítő gépre van szükség hozzá.


A kókusztejből készült jégkrém fantasztikusan sűrű és krémes - még a szélsőséges húsevők is tíz ujjukat megnyalják tőle!