Vágólapra másolva!
Jobban járnánk az édesburgonyával répa helyett és a narancs helyett is van egészségesebb megoldás, de a legtöbb ember nem akar változtatni a jól bevált zöldségeken és gyümölcsökön.
Vágólapra másolva!

Előnytelen a szervezetünkre nézve, ha csak néhány fajta élelmiszert fogyasztunk egészségünk megőrzése érdekében. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy nem létezik úgynevezett csúcsélelmiszer, amelyben minden fontos tápanyag megtalálható, ezért inkább azt javasolják, fogyasszunk naponta legalább öt alkalommal zöldséget és gyümölcsöt.


A növényi élelmiszer véd a daganatoktól is


A növényi eredetű élelmiszerek olyan vegyületeket, fitotápanyagokat tartalmaznak, amelyek védik a szívet és az artériákat, továbbá segítenek a daganatok megelőzésében, azonban a kutatásokból az derül ki, hogy nem mindig a legnépszerűbb választás a legegészségesebb.


Nem jól választunk zöldségfélét


Kiderült, hogy a vizsgált 14 fitotápanyag közül 10 esetén egyetlen élelmiszertípus fedte le a fogyasztás kétharmadát, függetlenül attól, mennyi zöldséget és gyümölcsöt ettek meg az emberek összesen. A béta-karotin leggyakoribb forrása a sárgarépa, a béta-kriptoxantiné a narancslé, a luteiné és a zeaxantiné pedig a spenót volt. Az ellagic savat a leggyakrabban eperből nyerték, az izotiocianátokat pedig mustárból, azonban a felsorolt fitotápanyagok szempontjából minden esetben létezik tápanyagdúsabb élelmiszer is.


Megsokszorozható a tápanyagtartalom


A kutatók szerint megduplázhatjuk a béta-karotin-bevitelünket, ha répa helyett édesburgonyát fogyasztunk, a narancs helyett a papaja tizenötszörösére növeli a béta-kriptoxantin fogyasztásunkat, míg a kelkáposzta háromszor annyi luteint és zeaxantint tartalmaz, mint a spenót. A málna ellagic sav tartalma háromszorosa az eperének, egy csészényi vízitorma ugyanannyi izotiocianátot tartalmaz, mint négy púpozott teáskanál mustár.


"Az adatok kiemelik nemcsak az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök mennyiségének, de azok minőségének és változatosságának fontosságát is az egészség szempontjából." - nyilatkozta a BBC-nek Keith Randolph, a vizsgálat vezetője.