1. Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a bioélelmiszerek tápanyagokban gazdagabbak, mint a hagyományos úton termelt élelmiszerek, vagyis több C-vitamint, antioxidánst, kalciumot, vasat, krómot és magnéziumot tartalmaznak.
2. Az organofoszfátok csoportjába tartozó növényvédő szereket széles körben használják, holott számos esetben károsíthatják az agyat és az idegsejteket. A bioélelmiszerekben ezek nem találhatók meg.
3. A gyerekek fejlődő szervezete sokkal érzékenyebb a mérgező anyagokra, mint a felnőtteké. A bioélelmiszerek előállítása során nem használnak sem növényvédő szereket, sem genetikailag módosított organizmusokat (ezeket nem használják olyan régóta, hogy biztonsággal ki lehessen jelenteni: nem károsak).
4. A genetikailag módosított vetőmagok (és így a belőlük termelt növények) 18 százalékát úgy tervezték, hogy saját kártevőirtókat termeljenek. Ez a termelés a szervezeten belül is folytatódhat a belőlük készült ételek elfogyasztása után.
5. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) becslései szerint a növényvédő szerek az amerikai lakosság vízkészletének felét beszennyezik. Erre megoldás lehet a biogazdálkodás, csökkenti az ivóvíz szennyezését, ha bioélelmiszert vásárolunk.
6. A biogazdálkodás védi a környezetet (feltéve, hogy a nagyvállalatok nem teszik rá a kezüket). A biogazdálkodás már évezredek óta létezik és a jövőben is létezni fog. Ezzel szemben a modern mezőgazdaság súlyos környezeti károkat okozott a világ számos pontján a különböző növényvédő szerekkel és műtrágyákkal.
7. A biogazdálkodás lehetővé teszi, hogy a kis családi gazdaságok életképesek maradjanak.
8. A legtöbb bioélelmiszernek jobb az íze, mint a hagyományos úton termelteknek.
9. A bioélelmiszerek nincsenek gázzal érlelve, mint egyes nem-bio gyümölcsök és zöldségek (például a banán).
10. A biogazdaságok biztonságosabb munkakörnyezetet jelentenek. A Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói azt találták, hogy 70 százalékkal nőtt a Parkinson-kór előfordulása a növényvédőszerekkel dolgozók körében. Ha bioélelmiszert vásárolunk, többen dolgozhatnak biogazdaságban és kevesebben betegszenek meg Parkinson-kórban és más betegségekben.
11. A biogazdálkodás nem károsítja a vadállomány élőhelyét, mivel nem használ kártevőirtókat.
12. A bioélelmiszerek fogyasztása csökkenti a daganatos kockázatot. Az EPA szerint a gyomirtók 60, a gombaölők 90 és a rovarölők 30 százaléka rákkeltő. A daganatos betegségek meredeken emelkedő előfordulása legalább részben összefügghet ezen szerek használatával.
13. Ha a biohúst választjuk, elkerülhetjük a hagyományos húsban előforduló antibiotikumokat, szintetikus hormonokat és gyógyszereket.
14. A bioélelmiszereket szigorúan ellenőrzik, miközben a genetikailag módosított élelmiszerek még mindig kísérleti fázisban vannak.
15. A biogazdálkodás hozzájárul a nagyobb biodiverzitáshoz, ez pedig kulcsfontosságú a földi élet szempontjából. A nem-bio élelmiszerek előállítása ezzel szemben általában monokultúrában történik és károsítja a biodiverzitást.