A legjobb érvek a bioélelmiszerek mellett

Vágólapra másolva!
A bioélelmiszerek hazánkban is egyre elterjedtebbek, az áruk azonban sokszor elriasztja a vásárlókat. Az alábbiakban 15 érvet sorolunk fel a bioélelmiszerek mellett.
Vágólapra másolva!

1. Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a bioélelmiszerek tápanyagokban gazdagabbak, mint a hagyományos úton termelt élelmiszerek, vagyis több C-vitamint, antioxidánst, kalciumot, vasat, krómot és magnéziumot tartalmaznak.

2. Az organofoszfátok csoportjába tartozó növényvédő szereket széles körben használják, holott számos esetben károsíthatják az agyat és az idegsejteket. A bioélelmiszerekben ezek nem találhatók meg.

3. A gyerekek fejlődő szervezete sokkal érzékenyebb a mérgező anyagokra, mint a felnőtteké. A bioélelmiszerek előállítása során nem használnak sem növényvédő szereket, sem genetikailag módosított organizmusokat (ezeket nem használják olyan régóta, hogy biztonsággal ki lehessen jelenteni: nem károsak).

4. A genetikailag módosított vetőmagok (és így a belőlük termelt növények) 18 százalékát úgy tervezték, hogy saját kártevőirtókat termeljenek. Ez a termelés a szervezeten belül is folytatódhat a belőlük készült ételek elfogyasztása után.

5. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) becslései szerint a növényvédő szerek az amerikai lakosság vízkészletének felét beszennyezik. Erre megoldás lehet a biogazdálkodás, csökkenti az ivóvíz szennyezését, ha bioélelmiszert vásárolunk.

6. A biogazdálkodás védi a környezetet (feltéve, hogy a nagyvállalatok nem teszik rá a kezüket). A biogazdálkodás már évezredek óta létezik és a jövőben is létezni fog. Ezzel szemben a modern mezőgazdaság súlyos környezeti károkat okozott a világ számos pontján a különböző növényvédő szerekkel és műtrágyákkal.

7. A biogazdálkodás lehetővé teszi, hogy a kis családi gazdaságok életképesek maradjanak.

8. A legtöbb bioélelmiszernek jobb az íze, mint a hagyományos úton termelteknek.

9. A bioélelmiszerek nincsenek gázzal érlelve, mint egyes nem-bio gyümölcsök és zöldségek (például a banán).

10. A biogazdaságok biztonságosabb munkakörnyezetet jelentenek. A Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói azt találták, hogy 70 százalékkal nőtt a Parkinson-kór előfordulása a növényvédőszerekkel dolgozók körében. Ha bioélelmiszert vásárolunk, többen dolgozhatnak biogazdaságban és kevesebben betegszenek meg Parkinson-kórban és más betegségekben.

11. A biogazdálkodás nem károsítja a vadállomány élőhelyét, mivel nem használ kártevőirtókat.

12. A bioélelmiszerek fogyasztása csökkenti a daganatos kockázatot. Az EPA szerint a gyomirtók 60, a gombaölők 90 és a rovarölők 30 százaléka rákkeltő. A daganatos betegségek meredeken emelkedő előfordulása legalább részben összefügghet ezen szerek használatával.

13. Ha a biohúst választjuk, elkerülhetjük a hagyományos húsban előforduló antibiotikumokat, szintetikus hormonokat és gyógyszereket.

14. A bioélelmiszereket szigorúan ellenőrzik, miközben a genetikailag módosított élelmiszerek még mindig kísérleti fázisban vannak.

15. A biogazdálkodás hozzájárul a nagyobb biodiverzitáshoz, ez pedig kulcsfontosságú a földi élet szempontjából. A nem-bio élelmiszerek előállítása ezzel szemben általában monokultúrában történik és károsítja a biodiverzitást.