Vágólapra másolva!
Az evésnek a táplálkozás mellett élvezettel is kellene járnia, azonban napjaink fogyókúra-megszállott világában gyakran tulajdonítunk negatív jelentőséget az ételeknek. Van, aki azért nem fogad el vacsorameghívást, hogy ne csábuljon el az ízletes falatok láttán, ha pedig mégis elmegy, nem élvezi az estét, hanem egész idő alatt szorong és a kalóriákat számolgatja.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a fogyókúrázók gondolkodhatnak így, bár ők a leggyakoribb érintettek. A félelmet keltő ételek között ott van minden, ami akár csak távoli összefüggésben is van a gyulladás, a szívbetegségek vagy a daganatok fokozott kockázatával: telített zsírok, cukor, kukoricaszirup, transzszírok, génmódosított élelmiszerek, glutén, tejtermékek, szója, finomított szénhidrátok, light üdítők és így tovább. Ezeket nem árt elkerülni, lisztérzékenyeknek például egyenesen tilos a gluténtartalmú kenyér, azonban az óvatosság gyakran túlzott félelembe csap át.


Ha a gyerekeket sütivel kínáljuk, meg sem fordul a fejükben, mi van benne és mennyi kalóriát tartalmaz, míg egy táplálkozás-megszállott felnőtt agyán ezernyi gondolat fut át ilyenkor. Az arany középút valahol a kettő között van: ahol nem jelentkezik félelem vagy szorongás. Félelmeinket az alábbi módokon győzhetjük le:


Nézzünk szembe velük! Nem magától az ételtől félünk, hanem annak következményeitől. Írjuk le, mi az, ami igazán megijeszt. Ha papírra vetettük félelmeinket, könnyebb eldönteni, valóságosak vagy túlzottak-e.


Ismerjük meg ételeinket! Evés közben ne tévézzünk, ne dolgozzunk, ne olvassunk, ne vezessünk! Élvezzük az ételt és rájövünk, hogy mégsem olyan félelmetesek egyes ennivalók. Ha valamitől rosszul leszünk, legközelebb kerüljük el.


Ne azokra az ételekre mondjunk nemet, amiket nem kérünk, inkább válasszunk olyanokat, amelyek jó hatással vannak ránk. Ne kávézzunk, ha remegni kezdünk utána, inkább válasszuk a zöld teát, mert megnyugtat és jót tesz a bőrnek.


Válasszuk a minőséget! Ezzel elkerülhetjük a szorongás számos okát: a növényvédőszereket, a transzzsírokat, a cukrot és így tovább. Vásároljunk bio-élelmiszereket és ügyeljünk a mennyiségre is. Sütéshez használjunk mézet cukor helyett.


Ne száműzzük a tiltott ételeket! Hacsak nem vagyunk cukorbetegek vagy allergiásak valamilyen élelmiszerre, szükségtelen bármit is száműznünk étrendünkből, ez csak fokozza a sóvárgást. Ha szeretjük a chipset, de kerüljük, mert túl sós és zsírban sült, jobban járunk, ha eszünk néhány szemet, ha nagyon megkívánjuk.


Bízzunk meg magunkban! Az evéstől való félelem gyakran a kontrollvesztésben gyökerezik. Egy kanál fagyiból gyakran lesz egy egész doboz, néhány szem kekszből pedig az egész zacskó, legalábbis eleinte. Ha azonban megtanulunk élvezni egy "tiltott" ételt, az a legtöbbször elveszíti varázsát és már nem is lesz olyan csábító számunkra.