Vágólapra másolva!
Világszerte emberek milliói fogyasztanak light üdítőket, pedig ezek az italok számos veszélyt is hordoznak. Íme, ezek közül kilenc.
Vágólapra másolva!

Ha fogyni akarsz, igyál inkább vizet!


A light üdítők népszerűek a fogyni vágyók körében, sőt sok dietetikus is úgy tekint rájuk, mint fogyókúra esetén szabadon fogyasztható italokra. A hirdetések azt sugározzák, jó döntést hoz az, aki ezeket választja, és ezt az üzenetet véve már a gyerekek és a tizenévesek is rászoknak ezekre az italokra. Pedig azt, hogy a light üdítők segítenék a fogyást, tudományos kísérletek nem támasztják alá.


Cukorbetegek óvakodjanak tőlük!


Úgy tartják, hogy a light üdítőket a cukorbetegek is fogyaszthatják, pedig náluk ezek az italok kifejezetten gondot okozhatnak. A kefalikus fázis válasz során ugyanis az édes íz hatására beindul az inzulin-elválasztás, holott cukor nem kerül a vérbe, a többletinzulin pedig fokozza az étvágyat, elindítja a zsírraktározást, és gyulladásos folyamatok léphetnek fel.


A mesterséges édesítőszerek káros hatásúak


A light üdítőkben található mesterséges édesítőszerek (különösen az aszpartám) mérgezőek lehetnek az idegsejtek számára, valamint kapcsolatba hozták már többek között a fejfájással, a memóriaproblémákkal, a szorongással, a feledékenységgel, a depresszióval, a bőrirritációkkal, a menstruációs problémákkal, a fibromyalgiával és az ízületi fájdalmakkal is.


Pszichés zavart okozhatnak


A light üdítők fogyasztása negatív üzeneteket közvetít agyunk számára: "félek az elhízástól", "fogynom kell", "tudom, hogy nem jó, de kívánom az édes italokat", "jól viselkedem, hogy később bűnözhessek". Ezek más egészségtelen étkezési szokások kialakulásához vezetnek.


Megzavarják éhségérzetünket


A rendszeres üdítőfogyasztás az éhségérzetet is megzavarja, hatására nem veszünk magunkhoz olyan ételeket, amelyek elegendő energiát adnak anyagcserénk és agyműködésünk számára.


Ízérzékelésünket átalakítják


A mesterséges édesítők és színezékek hatására jobban kívánjuk az édes és túl édes élelmiszereket, ezáltal csökken az ízérzetünk, és a természetes ételek ízét kevésbé érezzük. Végül nem is vonzódunk már annyira az egészséges ételekhez, mert azoknak nem érezzük az ízét.


Kevésbé hatékonyan hidratálnak, mint a víz


A light üdítők gyakori fogyasztásának hatására kevesebb vizet iszunk, holott a víz sokkal hatékonyabb hidratáló, és segít méregteleníteni is a szervezetet, nem pedig tovább mérgezi azt.


Ártanak a fogaknak


Az üdítőkben található savak lemarják a fogzománcot, elsavasítják a szervezetet, és károsítják az általános egészséget is. Tönkreteszik a bélflórát, amely immunrendszerünk 60 százalékát jelenti.


A sok műanyag palack szennyezi a környezetet


Végül, mivel az üdítők műanyag palackban, üvegben vagy fémdobozban kerülnek forgalomba, így rendszeres fogyasztásuk rengeteg le nem bomló hulladékot termel.


Hagyd el a light üdítőket!


Ha le akarsz szokni a light üdítőkről, egy héten keresztül vegyél minden nap egy palack vizet, és ízesítsd egy karika kígyóuborkával, naranccsal vagy citrommal. Kerüld el az üdítő automatákat és a boltok üdítős polcait, és vedd észre, hogy máris jobban érzed magad!