Vágólapra másolva!
A hagyományos japán étrend hatására a szusi-specifikus emésztőenzimek átkerülhetnek az emberi bélcsatornába. A szusi csomagolásához használatos algában található tengeri baktériumok ugyanis emészthető darabokra bontják le az algát, így a baktériumok lenyelésével azok génjei bekerülhetnek az emberbe is.
Vágólapra másolva!

Jan-Hendrik Hehemann, a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem kutatója munkatársaival a Porphyra családhoz tartozó úgynevezett vörös algákat vizsgálta, a család tagja a nori alga is, amelybe hagyományosan a szusit csomagolják. A porfiranáznak elnevezett enzimet az alga felszínén élő baktériumokból izolálták, ez az enzim bontja le az algasejteket körülvevő sejtfalat, hogy a baktériumok tudjanak táplálkozni.

A kutatók Dr. Mirjam Czjzek kutató főmunkatárs vezetésével számos génadatbázist néztek át, mire megtalálták ezt a különleges enzimet 13 japán embernél. "A 13 ember közül ötnél ugyanaz a gén fordult elő a bélbaktériumokban, a többieknél pedig ehhez nagyon hasonló gének kódoltak hasonló működésű enzimeket, amelyek szintén az algák sejtfalát képesek bontani" - magyarázta Dr. Czjzek a BBC-nek. "A megvizsgálat amerikaiak közül azonban egyetlen esetben sem találtuk meg a gént a bélbaktériumokban."

A tengeri baktériumok valószínűleg a hagyományos úton elkészített szusi elfogyasztásával kerülnek be az emberi bélcsatornába, mivel a hagyományos szusi nyers alga felhasználásával készül. Az algaemésztő gének Dr. Czjzek szerint jótékony hatásúak, mivel közreműködésükkel az emberek is hozzájuthatnak olyan növényi tápanyagokhoz, amikhez a megfelelő emésztőenzimek hiányában nem juthatnának hozzá. A tudósok szerint az eredmények bizonyítják, hogy ételeink és azok elkészítési módja befolyásolhatja bélflóránkat.

A Nature folyóiratban közzétett cikkhez írt szerkesztőségi kommentárban Justin Sonnenburg, a Stanford Egyetem mikrobiológus professzora kifejtette, milyen fontos, hogy az emberi bélcsatornában élő baktériumok alkalmazkodjanak változó környezetünkhöz és étrendünkhöz. "A világkereskedelem és a világ beutazása lehetővé teszi, hogy új ételeket kóstolhassunk meg és így új génekkel találkozzunk" - tette hozzá Sonnenburg. "Amikor legközelebb új ételt kóstolunk, gondoljunk az ezzel lenyelt mikrobákra is és arra a lehetőségre, hogy talán éppen most viszünk be az emésztésünkhöz hasznos dolgot.