A vörösborban egész sor bioaktív anyag található, amelyek közül az utóbbi években a rezveratrol lett a legismertebb. Vizsgálatok igazolták, hogy ez a polifenol mind a rosszindulatú daganatok előfordulását, mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenti.
A rezveratrol mérsékelte az agykárosodás mértékét
Sylvain Doré vezetésével az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem munkatársai egereken kísérleteztek. Az egészséges állatok egyetlen alkalommal, mérsékelt adagban kaptak rezveratrolt, majd a vizsgálók két óra múlva az erek elzárásával agyi katasztrófát idéztek elő. Azt találták, hogy azok az egerek, amelyek korábban rezveratrol kezelésben részesültek, sokkal kisebb mértékű agyi károsodást szenvedtek, mint a kezeletlen állatok.
A kutatók úgy vélik, hogy a rezveratrol a hemoxigenáz nevű enzim szintjét növeli. Ez az enzim védi az idegsejteket a károsodástól. Amikor az agyi katasztrófa a vérellátás megszűnése miatt bekövetkezik, ennek az enzimnek a magasabb szintje mérsékli az idegsejtek sérülését.
Az előzetes rezveratrolkezelésben nem részesülő egerek agysejtjeit a hemoxigenáz enzim nem óvta az oxigénhiánytól, így azok elhaltak és ez az állatok pusztulásához vezetett. "Vizsgálatunk eredménye szerint, a rezveratrol fokozza az agyszövet ellenállását a vérellátás zavara ellen" - mondta a munkacsoport vezetője.
A francia paradoxon
Évekkel ezelőtt a francia paradoxon fogalma terjedt el. A francia ellentmondásnak az a lényege, hogy miközben a franciák sokkal több telített zsiradékot fogyasztanak, mint több környező ország polgárai, magasabb a koleszterinszintjük is, mégis sokkal kevesebb körükben a szívinfarktus okozta halál, mint a szomszédos országokban. Ezt több szakember a helyi vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztásával magyarázta.