A tojás egészséges, de a csomagolás megtévesztő lehet

Vágólapra másolva!
A tojás fél egészség, ám nem mindegy, hogy egy ketrecben, rajzlapnyi helyen élő, soha napfényt nem látó, esetleg nem is hazai állattól származik, vagy szabadban kapirgáló tyúkok tojták. Fontos, tudni, hogyan választhatjuk ki a megfelelő minőségű terméket, valamint azt is, hogy mértékkel fogyasztva rendkívül fontos táplálék a húsvét szimbóluma.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években több széleskörű vizsgálat is arra jutott, hogy napi egy tojás nem növeli a szívinfarktus vagy a stroke esélyét egészséges embereknél. Ám arra utaló jeleket viszont találtak, hogy cukorbeteg férfiaknál csekély mértékben ugyan, de a rendszeres tojásevés megemeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.


Az sem mindegy, hogy milyen tojásból fogyasztunk. Ehhez azonban tudni kell, mit jelentenek a csomagoláson, illetve a tojáshéjon látható jelölések. Az eligazodásban segítséget nyújt a Tudatos Vásárlók Egyesületének húsvéti felmérése.


Húsvéti tojásteszt


A civil szervezet tojástesztjében 20 különféle dobozos tojást vizsgált meg. A vizsgálatba a nagyobb élelmiszerüzletekben kapható 6 illetve 10 darabos kiszerelésű tojásokat vonták be. Az egyesület a termékeket fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontok alapján rangsorolta.


A pontozásnál azt vették figyelembe, hogy a csomagoláson és a tojásokon feltüntetett információk megfelelnek-e az előírásoknak. Vizsgálták azt is, hogy mennyire megtévesztőek a csomagolások, azaz szerepel-e olyan név vagy kép a dobozokon, amely a ténylegestől eltérő (állatvédelmi szempontból jobb) tartásmódra utal, és így megvezeti a fogyasztót.


Csupa megtévesztő csomagolás


A teszt legfőbb tanulsága az volt, hogy a gyártók és csomagolók megtévesztő képekkel és nevekkel igyekeznek elterelni a figyelmet arról, hogy a tojások állatvédelmi szempontból milyen rossz körülmények között tartott tyúkoktól származnak.


Öt terméknél (Wellness E-vitaminos Farm Tojás, 10 db-os mélyalmos Farm Tojás, 10 db-os Extra Sárga Farm Tojás, Szalmonella ellen kezelt Farm Tojás, 6 db-os Farm Tojás) a név volt megtévesztő - hiszen ezek az elnevezések azt a benyomást kelthetik a fogyasztóban, hogy kifutón élő tyúkok tojásairól van szó, holott a termékek 2 esetben mélyalmos, 3 esetben pedig ketreces tartásból származtak.


Ugyancsak öt esetben (Tesco Friss tojás mélyalmos tartásból, 10 db-os Magyar friss tojás, 10 db-os Spar Friss Tojás, 6 db-os Farm Tojás, 10 db-os Friss tojás) a kép volt becsapós, egyiknél pedig az elnevezés is megtévesztő volt. A zöld mezőt vagy zöld mezőn kapirgáló tyúkot ábrázoló képek minden esetben ketreces tartásból származó termékhez tartoztak. Ehhez kell némi irónia a marketinges részéről, hiszen ketreces tartásban a tyúkok napfényt sem látnak, nemhogy a szabadban kapirgáljanak.


A tesztelt termékek a jogszabályban előírt tájékoztatás tekintetében megfeleltek. Mindössze egy-egy esetben fordult elő, hogy a csomagoláson nem szerepelt az amúgy kötelezően feltüntetendő lejárati idő, a tárolásra vonatkozó tanács vagy a tartásmódok betűjelét magyarázó táblázat.


Nem környezetbarát külföldi tojást vásárolni


Az egyesület környezetvédelmi szempontból is vizsgálta a termékek csomagolását és származási helyét. Kevesebb pontot kapott a műanyag dobozos termék, hiszen az ilyen dobozok sok településen nem dobhatók szelektív hulladékgyűjtőkbe. Ugyancsak kevesebb pontot kaptak a magasabb szállítási költségű külföldről származó termékek is.


Sokszor a csomagolás alapján úgy tűnik, magyar termékkel van dolgunk, a dobozt kinyitva viszont kiderül, hogy a tojás külföldről származik, csak itthon csomagolták.


A legjobb és a leggyengébb tojások


A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjében legmagasabb pontszámot a Farm Tojás Kft. Biotojása és Omega-3 tojása, valamint a Spar Natur Pur Biotojás érte el. A jó helyezést indokolta, hogy ezek a tojások bio-, vagy mélyalmos gazdálkodásból származnak, illetve növelte pontszámukat, hogy például Omega-3 zsírsavakat tartalmaznak.


A tesztben a legrosszabb eredményt a 6 db-os Farm Tojás, a Tescóban vásárolt 10 db-os Friss tojás, valamint a Tesco Friss "A" osztályú tojás érte el. Mindhárom ketreces tartásból, a két utóbbi ráadásul külföldről (Lengyelország, Szlovákia) származott. A termékek műanyag csomagolásuk miatt is pontot veszítettek. Ráadásul a Tesco Friss "A" osztályú tojás nagyon kicsi volt, és bár a tömegét feltüntette a gyártó, annak betűjelét nem.


Mit jelent a pecsét a tojáson?

"Egyforma, mint két tojás" - tartja a mondás. De a tojások csak látszólag egyformák. Van, amelyiket olyan tyúk tojt, amelynek egész életében csupán egy A4-es lapnyi hely jut, egészen az olyan szárnyasokig, akik természetes körülmények között élnek.

A csomagolás és a tojás jelölését a 74/2003 (VII. 1) FVM rendelet valamint a 557/2007/EK rendelet szabályozza. A tojáson lévő számok sok mindent elárulnak.

Az első számjegy az alkalmazott állattartási technológia kódja:
0 - biotojás, ökológiai tartásból;
1 - szabadtartás, kifutós tartási rendszerből;
2 - alternatív vagy mélyalmos tartási mód;
3 - ketreces tartásmód.

Utána következik a származási ország betűkódja, ami a magyar tojás esetében "HU".

Ezt követi az állattartó telep azonosítója, ahol az első két szám a megye vagy a főváros kódja: a 01 például Baranyát, a 20-as Budapestet jelöli.

Ezt követi az állategészségügyi kerület sorszáma, a tojótyúk jelölése "T", az állattartó telep kétjegyű sorszáma, és a legvégén általában perjellel elválasztva az istálló száma.

Vannak kód nélküli tojások is. A rendelet értelmében a piacon történő értékesítéskor legfeljebb 50 db tojótyúkig a termelőnek nem kell jelölnie a tojást, de az értékesítés helyén fel kell tüntetni a termelő gazdaságának nevét és címét. Ilyen módon hetente legfeljebb 360 db tojást szabad értékesíteni, ennél nagyobb mennyiség esetén a tojást jelölni kell. Ebben az esetben legfeljebb emberismereti képességünkre hagyatkozhatunk, ha ki akarjuk deríteni, hogy a kofa milyen tartásmódból származó tojást árul.


A tojás dicsérete


A tojás a húsvét, a feltámadás szimbóluma. Sőt, egykor egyenesen kincsként tekintettek rá, ezért a negyven napos böjt alatt sok helyütt tiltották is fogyasztását, ami ugyancsak megemelte értékét a húsvéti asztalon.


Egy darab tojás hozzávetőlegesen hat gramm fehérjét, valamint A, D, E és B12 vitamint, folsavat, vasat, cinket, szelént és csupán 75 kalóriát. Egy tojásban 5 gramm zsír van, ebből 1,5 gramm telített. A tojás továbbá nagyszerű kolin forrás, amely az egyedfejlődés korai szakaszában, különösen az agyfejlődéshez elengedhetetlen, a kor előre haladtával pedig a memória megtartásához szükséges elemi idegi folyamatokban alapvető jelentőségű.


A vitaminok és ásványi anyagok mellett két antioxidánsnak - a luteinnek és a zeaxantinnek - is kitűnő forrása; ezek segítenek a szem egészségének megőrzésében, különösen az időskori makula degeneráció kockázatának csökkentésében.


A tojást régebben előszeretettel támadták koleszterin tartalma miatt. A magas koleszterin szint valóban kedvez a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, de érdemes azzal is tisztában lenni, hogy koleszterint májunk is termel, és a vérünkben található koleszterin csak kis részben a táplálékkal bevitt mennyiségből jön össze. Egyébként egy darab tojássárgában körülbelül 190 mg koleszterin található. (A napi ajánlott mennyiség 300 mg körül van.)


Ha valaki nagyon egészséges tojást szeretne választani, vegyen Omega-3 tojást. Ez olyan tyúkoktól származik, amelyek lenmagban gazdag táplálékkal etetnek. Az lenmag ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, és ennek egy része átmegy a tojásba is. Bár ez a mennyiség nyomába sem ér a lazacban található mennyiségnek, de a semminél határozottan több, így az étrend egyértelműen egészségesebbé válik általa.