Vágólapra másolva!
A használt főzőolaj újrahasznosítása miatt vészhelyzetre figyelmeztet a kínai állami élelmiszerfelügyelet, miután kiderítették, hogy az országban minden 10. ételt illegálisan gyártott, "újrafinomított" olajban sütnek.
Vágólapra másolva!

Az ételek szolgáltatói, éttermek, kifőzdék, konyhák büntetésre számíthatnak, ha a főzéshez nem ellenőrzött étolajat használnak, vagy annak eredete ismeretlen. Súlyos esetekben a felhasználók engedélyét is bevonhatják - olvasható a szakhatóság közleményében.


Kínában szakértői becslések szerint évente 2-3 millió tonna illegális főzőolajat használnak, míg a teljes főzőolaj fogyasztás 22,5 millió tonna körül mozog. Az arány tehát 1:10-hez - állapította meg a China Youth Daily című lapban egy kutató, aki elmondta, hogy az illegális főzőolaj többnyire újra finomított konyhai hulladékolajból készül, ami kifejezetten mérgező és karcinogén, azaz rákkeltő aflatoxin nevű anyagot tartalmaz.


He Dongping az élelmiszertudományok professzora kilenc tanítványával azt a módszert keresi, amellyel az élelmiszergyártásban a leghatékonyabban kimutatható az illegális olaj használata. A kutatócsoport ezen a területen még nem jutott érdemi eredményre, de tanulmányuk bizonyítja, hogy az illegális olajüzlet rendkívül nyereséges.


A China Daily vuhani riportere megtudta, hogy az illegális olajat helyben elsősorban a külső városrészben, a kevéssé fejlett vidékeken hasznosítják, ahol a szabályozás, illetve az ellenőrzés nem olyan szigorú. A lap ugyancsak meg kívánta szólaltatni Ho-t, a vuhani egyetem tanárát is, de nem érte el.


Valószínűnek tartják, hogy a szakembert a maga érdekében "felsőbb szintről" kérték hallgatásra, mivel számítani lehet a tiltott termékkel kereskedők fenyegetésére. Mint kiderült, a projekten évek óta dolgoznak és a kutakodó hallgatókat az üzletben érintettek már korábban is igyekeztek megfélemlíteni. Ho most aggódik, amiért neve az ügyben nyilvánosságra került.