Vágólapra másolva!
A spanyol tudósok felfedezték, hogy a szegfűszeg rengeteg természetes antioxidánst tartalmaz, különösen a fenolos vegyületekből, amely kiválthatja az élelmiszeriparban eddig használt vegyületeket, amelyek akár károsak is lehetnek az egészségre.
Vágólapra másolva!

Az antioxidánsok kulcsfontosságúak az élelmiszerek frissességének megőrzésében és az eredmények az élelmiszeripar számára is kulcsfontosságúak lehetnek, de sokkal fontosabb egészségünkre gyakorolt jó hatásuk. A vizsgálatot a szakemberek örömmel üdvözölték, mivel így lehetőség nyílik rá, hogy lecseréljük az élelmiszerek eltarthatóságát meghosszabbító szintetikus antioxidánsokat.


Juana Fernandez-López, a spanyolországi Miguel Hernandez Egyetem kutatója szerint a szegfűszeg sokoldalú fűszer. "Az öt vizsgált antioxidáns tulajdonság alapján a szegfűszeg tudta a legjobban megkötni a hidrogént, csökkentette a lipidek peroxidációját és redukálta a vasionokat" - nyilatkozta a kutatónő a Telegraph-nak.


A Flavour and Fragrance folyóirat legutóbbi számában közzétett tanulmány első helyre rangsorolta a szegfűszeget a természetes antioxidánsok között. "Az eredmények azt mutatják, hogy a mediterrán étrendben használt fűszerek természetes antioxidánsai járható utat jelentenek az élelmiszeripar számára is, amennyiben az élelmiszerek jellegezetes tulajdonságai megmaradnak" - magyarázta Fernandez-López. "Ezek a vegyületek magas antioxidáns kapacitással rendelkeznek és jó hatással lehetnek egészségünkre is."


A kutatók más, a mediterrán étrendben felhasznált fűszerek, olajak antioxidáns hatását is elemezték, így a kakukkfűét, az oreganóét, a rozmaringét és a zsályáét. A kutatók azt vizsgálták, vajon fel lehet-e használni ezeket a fűszereket természetes antioxidánsként az élelmiszeriparban, különösen húsok esetében.


Fernandez-López szerint az antioxidánsok frissen tartják az élelmiszereket, mivel késleltetik a lipidek oxidációját. "Az étel megromlásának egyik legfontosabb oka a zsírok oxidációja, ez jelentősen csökkenti azok tápértékét és ízét is" - mondta el a professzorasszony. "Ezek a változások lerövidítik az élelmiszer eltarthatóságát, ez ellen az élelmiszeripar szintetikus antioxidánsokat használ termékeihez. Azonban mivel ezek kémiai anyagok, kérdések merültek fel esetleges toxicitásuk és mellékhatásaik miatt."


A kutatónő szerint egyre nagyobb az érdeklődés a növényi alapú antioxidánsok iránt, hogy természetes anyagokkal helyettesítsék a szintetikus vegyületeket.