5 jókedvre derítő nassolnivaló

Vágólapra másolva!
Van amikor gyorssegítségre van szükség ahhoz, hogy jobb kedvre derüljünk. A legjobb, ha ilyenkor a természetes megoldást választjuk, nassolnivalókat, amelyek nemcsak finomakat, de a kedvünkre is jó hatással vannak. 
Vágólapra másolva!

Banán

A banán jelentősen javíthatja a hangulatot a benne található B6, A és C vitamin, továbbá a rostok, a triptofán aminosav, a kálium, a foszfor, vas, fehérjék és egészséges szénhidrátok révén. A fruktóz (gyümölcscukor) gyorsan energiához juttat, míg a rostok meggátolják a vércukorszint és ezáltal a hangulat és az energiaszint ingadozását is. A szénhidrátok elősegítik a triptofán felszívódását az agyba, a B6 vitamin hatására pedig a triptofán a hangulatot javító szerotoninná alakulhat.

A banán kiváló káliumforrás is és bár a káliumnak közvetlenül semmi köze a hangulathoz, a folyadékszintek szabályozásán és a megfelelő izomműködés biztosításán keresztül hozzájárul ahhoz, hogy energikusnak érezhessük magunkat. A banán emellett kiváló vasforrás is, amely kulcsfontosságú az energiatermelés és a fáradtság legyőzése szempontjából.

Dió

A dióban számos hangulatjavító hatású vegyület található, köztük az omega-3-zsírsavak, a B6 vitamin, a triptofán, fehérjék és a folsav. Az omega-3-zsírsavak magasabb szintje összefüggést mutat a jobb hangulattal, míg az alacsonyabb szint depresszióra és negatív érzésekre hajlamosít. William Carlezon, a Harvard Egyetem Orvosi Karának professzora állatokon végzett kísérletekből rájött, hogy az omega-3-zsírsavak és a dióban szintén megtalálható, a szénhidrátok anyagcseréjében fontos szerepet játszó uridin ugyanolyan hatást fejt ki, mint a hagyományos depresszió elleni gyógyszerek.

A szakemberek általában napi 1 gramm omega-3-zsírsavfogyasztást javasolnak, ennyi van például 15 deka dióban. A dióolaj is ennyi omega-3-at tartalmaz, de nincsenek benne azok a rostok és fehérjék, mint magában a dióban.

Napraforgómag

A napraforgómag kiváló folsav- és magnéziumforrás, mindkettő fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában és javításában. Egy maréknyi napraforgómag fedezi a napi ajánlott magnéziumbevitel felét.

A magnézium a hangulat szabályozása mellett számos más életfunkcióban is szerepet játszik. Magnéziumhiány lehet a felelős a fáradékonyságért, az idegességért és a szorongásért, emellett számos hangulati zavarral is kapcsolatban van. Az állandó, kiegyensúlyozott magnéziumszint segít a nyugodt, ellazult állapot fenntartásában, amely szükséges a jókedvhez. Tudományos kísérletekkel igazolták, hogy a magnézium a major depresszió, az öngyilkossági késztetések, a szorongás, az ingerlékenység és az álmatlanság kezelésében is hatásos.

A folsav (B9 vitamin) komplex B-vitamin, amely szoros összefüggésben áll az idegrendszer működésével. Hiányában ingerlékenység, depresszió és álmatlanság alakul ki. A kipihentség és a tiszta fej fontos a jó hangulat szempontjából, így a napraforgómag fogyasztása jó döntés. Emellett triptofánban és rostban is gazdag, utóbbi segíthet a hormonszintek szabályozásában is.

Keserű csokoládé

Számos nem hivatalos vizsgálat szerint a csokoládét kívánják a legjobban az amerikaiak, így nem csoda, hogy a csokievés jókedvvel tölt el. Ennek azonban tudományos alapjai is vannak, mivel a csokoládé számos olyan vegyületet tartalmaz, amely javítja a hangulatot. Ide tartoznak a benne található zsírok, cukrok, a koffein, a feniletilamin, a flavonolok, a teobromin és a triptofán.

A koffein és a teobromin két természetes stimuláns, amelyek a zsírokkal és cukrokkal együtt energiát adnak és javítják a hangulatot. A csokoládéban található feniletilamin, tiramin, triptofán és magnézium szintén jókedvűvé tesz. Bár ezek az anyagok számos más ételben is megtalálhatók, a csokoládé hatása mégis jobb, mivel több érzékünkön keresztül is hat: textúrája szétolvad a szánkban, íze intenzív, aromája pedig vonzó. Sokunkban a csokoládé élvezete pozitív ézelmi választ vált ki.

Csokievés közben emellett szerotonin szabadul fel az agyban, endorfinok pedig a testben. Ezáltal átmenetileg javul a hangulat, akár még eufória is felléphet, ez megmagyarázza, miért fordul annyi rosszkedvű ember a csokoládéhoz.

A kakaó ezen kívül igen gazdag antioxidáns flavonoidokban is, amelyek javítják az agy vérkeringését és serkentik az agy működését. Azonban nem minden csokoládé készül ugyanúgy: a legkedvezőbb hatások elérésének érdekében válasszunk jó minőségű, legalább 70 százalék kakaót tartalmazó keresű csokoládét. Minél több kakaót tartalmaz a csokoládé, annál több benne az egészséges összetevő.

Tojás

Talán nem a tojás jut eszünkbe először, amikor valami nassolnivalóra támad kedvünk, de a főtt tojást könnyű elkészíteni és könnyedén magunkkal is vihetjük. A jó minőségű fehérjékben és omega-3-zsírsavakban gazdag tojás kitűnő B12 vitaminforrás is, emellett található benne B2, B5 és D vitamin is. Egy főtt tojás a napi triptofánszükséglet 20 százalékát tartalmazza.

Bár a szénhidrátok kulcsfontosságúak a triptofán szerotoninná történő átalakulásában, a fehérjéknek is fontos szerepük van. A jó minőségű fehérjét és egészséges szénhidrátokat tartalmazó étrend stabilizálja a vércukrot és gátolja a hangulatingadozásokat is. A tojásban található B12 vitamin ezek mellett jelentős szerepet játszik az energia előállításában és segít elűzni a memóriaproblémákat és a depresszió tüneteit is.