Munkahelyünk felelős a szívinfarktusért

Vágólapra másolva!
A munkavállalók harmada gondolja úgy, hogy munkahelye hátráltatja abban, hogy egészséges életet éljen, ezért a szív világnapján a Kardiológiai Világszövetség (World Heart Federation - WHF) a munkaadók felelősségét hangsúlyozta az egészséges szív megőrzésében.
Vágólapra másolva!

"Mivel ébren töltött óráink több mint felét munkával töltjük, a munkahely ideális arra, hogy a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát csökkentő változtatásokra sarkallják az embereket" - fogalmazott a szív világnapjához kapcsolódóan Kathryn Taubert, a WHF vezető szakértője. A szervezet megbízásából készült független felmérés célja, hogy felhívják a figyelmet a szívbetegségek és a stroke veszélyeire.


A WHF rámutatott, szektoronként eltérő veszély fenyegeti a munkavállalókat, ezt a vizsgálat is alátámasztotta. A mezőgazdaságban dolgozók például gyakran dolgoznak heti ötven óránál többet, ez a kör mondta leginkább, hogy a munkaadók vagy az állam nem tesz eleget egészségük megőrzéséért. Ezzel szemben az üzleti szférában tevékenykedők sokkal inkább számíthatnak a munkaadók jóindulatára ezen a téren, jellemzően wellnessprogramok és más kezdeményezések révén.


Ma van a szív világnapja


A szív szeptember 26-án tartott világnapját először tíz éve, 2000-ben rendezték meg a WHF kezdeményezésére. E napon világszerte igyekeznek fölhívni a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a megelőzés fontosságára, társadalmi jelentőségére. Az idei világnap jelmondata: Élj és mozogj a szívedért.