Vágólapra másolva!
Állva e-mailezni, telefonálni, gépelni vagy kávézni? Lehet, hogy kényelmetlennek tűnik, de egy új amerikai tanulmány szerint az életünket mentheti meg. A túl sok ülés ugyanis árt a szív-érrendszer egészségének.
Vágólapra másolva!

A nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint minél több időt töltünk el ülve, annál jobban károsodik a szív-érrendszer egészsége. Azok a férfiak, akik hetente 23 órán át ülnek, 64 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg szív-érrendszeri betegségben, mint azok, akik csak 11 órát töltenek ülő helyzetben. A Circulation folyóirat legfrissebb számában megjelent cikk alapján minden egyes tévézéssel, azaz ülve eltöltött óra 11 százalékkal növeli a halálozás kockázatát.


Egy másik tanulmány leírta, hogy a túl sok ülés az általános halálozási kockázatot is megemeli, ez különösen a nők számára rossz hír: azok, akik napi hat óránál többet ülnek, 37 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg, mint azok, akik kevesebb, mint három órán át ülnek, függetlenül attól, hogy a nap folyamán mennyire aktívak. Ez a szám a férfiak esetében 18 százalék volt.


Minden ülve töltött perc számít


Ezek alapján a túl hosszú ideig tartó ülés jelentős kockázattal jár az egészségre nézve. Az orvosok emiatt olyan irányelveket szeretnének életbe léptetni, amelyek nemcsak a testmozgást és az egészséges étrendet, de azt is szorgalmazzák, hogy álljunk fel a székből. "Még ha valaki nem is túlsúlyos, a túl hosszú ideig történő ülés akkor is egészségtelenül befolyásolja a vércukor- és vérzsírszintet" - nyilatkozta a Daily Mailnek David Dunstan professzor, az első tanulmány szerzője.


Ez azt jelenti, hogy hiába futunk minden reggel egy órát, ha utána az egész napot az irodai székben töltjük, elveszítjük a mozgás jótékony hatását. Ennek oka az, hogy a szervezet zsírfeldolgozásban fontos enzime, a lipoprotein-lipáz csak akkor szabadul fel, ha a láb izmai összehúzódnak, például amikor állunk vagy sétálunk, vagyis ülés közben az anyagcserénk jelentős része lelassul.


"Ha felállunk, valószínűleg elkezdünk sétálgatni" - mondja dr. James Levine, a Mayo Klinika professzora. Ha csak egyszerűen állni szeretnénk, ahhoz is erőkifejtésre van szükség, mert meg kell feszíteni lábizmainkat. Emellett hátizmainkat is használnunk kell ahhoz, hogy egyenesen tartsuk magunkat. Testsúlyunkat egyik lábról a másikra helyezzük, nyújtózunk és mocorgunk. Az állás 10-20 százalékkal több energiát igényel, mint a pihenés.


Állva is hatékony a munka


Mindennapi rutinunkban számos olyan tevékenység van, amelyet ülés helyett állva is végezhetünk. Ilyen például a reggelizés, a telefonálás vagy a tévénézés. Ha egy széket teszünk íróasztalunkra és erre helyezzük számítógépünket, állva is dolgozhatunk, de ugyanezt a hatást érhetjük el egy állítható magasságú íróasztal segítségével is. Ha kipróbáljuk, milyen járkálva telefonálni vagy gondolkodni, meglepően hatékonynak találjuk majd, nem beszélve arról, hogy időközben izomfájdalmaink is enyhülnek majd.