Vágólapra másolva!
A kutatók szerint a koleszterinszint rendszeres ellenőrzését már a 20-as években el kell kezdeni.
Vágólapra másolva!

Azon fiatal felnőttek esetén, akik koleszterinszintje meghaladja a normális értéket, a későbbiekben nagyobb eséllyel kell számolni az érelmeszesedéssel, ami végeredményben szívbetegség kialakulásához vezethet. A tanulmány, melyet Dr. Mark J. Pletcher, a San Franciscói Egyetem (Kalifornia) epidemiológusa vezetett, az Annals of Internal Medicine augusztusi számában látott napvilágot.


A következtetések szerint nem elég középkorban elkezdeni a koleszterin-kontrollt, hanem a kockázat minimalizálásának érdekében már fiatal korban oda kell rá figyelni az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás segítségével. Pletcher annál is inkább ezeket a módszereket ajánlja, mivel a koleszterincsökkentő gyógyszerek (a sztatinok) fiatalkori hatása ellentmondásos. Ezzel párhuzamosan a koleszterinszint rendszeres ellenőrzését már a húszas években el kell kezdeni.


Pletcher és munkatársai a vizsgálatot 3300, 18 és 30 év közötti férfi és nő részvételével végezték. A prospektív tanulmányban különböző városban élő fekete és fehérbőrű embereket hasonlítottak össze, mintegy húsz éven keresztül mérve az LDL- és HDL-koleszterin szintjét (a "rossz", illetve a "jó" koleszterin - a szerk.), valamint a triglicerid-szintet.


Húsz év elteltével (ekkor az átlagéletkor 45 év volt) a kutatók a koszorúerek kalciumtartalmát vizsgálták, ami jól mutatja a meszesedés mértékét. Mészlerakódás az esetek közel ötödében jelentkezett. Azok között, akiknél a húszas éveikben magas LDL-koleszterint mértek, 35 éves korukra nagyobb volt a koszorúerek meszesedésének esélye. A fiatalkori alacsony HDL-szint szintén növelte a szívbetegségre való hajlamot.


Az érelmeszesedés már gyermekkorban elkezdődik


Dr. Gregg C. Fonarow, a Los Angelesi Egyetem professzora a tanulmányt úgy kommentálta, hogy az érelmeszesedés folyamata már gyermekkorban elkezdődik, serdülőkorban és fiatal felnőttkorban a károsító hatás kifejezettebb lesz, ennek eredménye pedig középkorra egy súlyosabb stádiumú elváltozás. A zsírok felhalmozódása a verőerek falában plakk-képződéshez vezet, mely megrepedhet, serkentve a vérrög-képződést, a folyamat pedig akár szívinfarktusban is testet ölthet.


Fonarow újabb közegészségügyi stratégiákat sürget, melynek segítségével a fiatalok életvitelét lehetne egy egészségesebb irányba terelni.