Vágólapra másolva!
Egy nagyszabású nemzetközi kutatás kimutatta, hogy az agyi érkatasztrófa (stroke) kockázatának 90 százalékáért 10 kockázati tényező felelős, és közülük a magas vérnyomás játssza a legfontosabb szerepet.
Vágólapra másolva!

Ebből a listából öt, többnyire életmóddal összefüggő kockázati tényező (magas vérnyomás, dohányzás, hasi elhízás, étrend és testmozgás) a stroke kockázat 80 százalékáért felel. A The Lancet folyóiratban megjelent eredmények a szabványos, úgynevezett eset-kontroll Interstroke tanulmányból származnak, amelyben 3000 agyi érkatasztrófát szenvedett személyt és ugyanennyi stroke-ot nem tapasztalt személyt vizsgáltak összesen 22 országból. A várhatóan a pekingi Kardiológiai Világkongresszuson bemutatott kutatás szerint a stroke kockázatával összefüggésbe hozható 10 legjelentősebb tényező a magas vérnyomás, a dohányzás, a testmozgás, a hasi elhízás, az étrend, a vérlipid (vérzsír) szint, a cukorbetegség, az alkoholfogyasztás, a stressz és depresszió, valamint a szívbetegségek. Ezek közül a legfontosabb a magas vérnyomás, amely önmagában az összes stroke kockázat egyharmadáért felelős.


A kutatás egyik vezetője, Dr. Martin J. O'Donnell, a kanadai McMaster Egyetem docense szerint az a legfontosabb, hogy a stroke-kal összefüggő kockázati tényezők többsége módosítható. Az orvos szerint ezek szabályozása jelentős mértékben befolyásolná a stroke előfordulását. A vérnyomás szabályozása azért különösen fontos, mert ez a stroke mindkét formája, az isémiás és a vérzéses stroke esetében egyaránt nagy szerepet játszik. A vérnyomás csökkentésére szolgáló életmódbeli változtatások közé tartozik a sóbevitel csökkentése és a gyakoribb testmozgás.


A kutató azt is hozzátette, hogy a stroke kockázatához hozzájáruló első ötös csoport további négy tagja, a dohányzás, a hasi elhízás, az étrend és a testmozgás, szintén módosítható.


A tanulmány készítői szerint a kutatás korlátai miatt nem lehet megbízható információval szolgálni az egyes kockázati tényezők jelentőségével kapcsolatban a különböző térségekben és etnikai csoportokban. A kockázati tényezők közül már több is felmerült a korábbi vizsgálatokban, de ez az első stroke kockázattal foglalkozó kutatás, amelyben magas és alacsony jövedelmű személyek is részt vettek a fejlődő országokból, és a stroke-túlélők agyi képalkotó vizsgálatainak eredménye is szerepel.