Vágólapra másolva!
A diétától a testmozgáson át a koleszterinig az amerikai AHA egészségügyi szervezet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának 7 kulcstényezőjére hívta fel a nyilvánosság figyelmét.
Vágólapra másolva!

Az AHA (American Heart Association), az Amerikai Kardiológiai Egyesület 7 egyszerű lépésre hívta fel a nyilvánosság figyelmét, amelyekkel a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázata csökkenthető. A Circulation (Keringés) szaklapban megjelent cikkben az AHA az alábbiakat javasolja az ideális szív- és érrendszeri egészségi állapot fenntartásához:


1. Dohányzásmentes életmód
2. Egészséges testtömeg-index (BMI)
3. Testmozgás: minél több, annál jobb. A legújabb adatok szerint legalább heti 150 percnyi könnyebb testmozgás, vagy 75 percnyi erős testedzés szükséges az egészségünk megőrzéséhez.
4. 120/80-as érték alatti vérnyomás
5. Éhgyomorra a vércukorszint kevesebb, mint 100 mg/dl
6. A koleszterinszint kevesebb mint 200 mg/dl
7. Egészséges étrend. Egy 2000 kalóriás étrend esetén ezek a következők: naponta gyümölcs és zöldség; hetente kétszer hal; naponta rostban gazdag magvakat tartalmazó élelmiszerek; a sóbeviel naponta ne legyen több 5 grammnál; hetente maximum 1 liter cukros ital.


Az AHA azt reméli, hogy a 7 egyszerű lépéssel az amerikaiak szív- és érrendszeri egészségét 2020-ra 20 százalékkal tudják javítani, illetve, ezzel együtt a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a stroke (gutaütés) előfordulását is 20 százalékkal tudják majd csökkenteni.