A mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz a vérnyomásnak

Vágólapra másolva!
Hosszú távon kedvező hatással van a vérnyomásra a fiatalkori mérsékelt alkoholfogyasztás a fehér nőknél. A CARDIA-programban résztvevő alanyokat 20 éven át követték. Rövidtávon továbbra is igaz marad a tény: az alkoholfogyasztás megemeli a szisztolés nyomást.
Vágólapra másolva!

A több mint 20 évet felölelő vizsgálat szerint ritkábban alakult ki magas vérnyomása azoknak az amerikai nőknek, akik ifjú korukban mérsékelten fogyasztottak alkoholt, azokhoz képest, akik teljes absztinenciát vállaltak - olvasható az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban.

A vizsgálat teljes címéből képzett betűszó alapján CARDIA néven ismert tanulmány 1985-ben indult. Az önként jelentkező, minden rasszot magába foglaló, 18-30 éves nők és férfiak a vizsgálat kezdetén részletes kérdőíven írták le életmódjukat, szokásaikat.

Az alanyokat a két évtized során hét alkalommal vizsgálták ki részletesen, megmérték a testsúlyukat, testmagasságukat, vérnyomásukat és kitöltötték a életmódjukra, étkezésükre vonatkozó kérdőívet, amelyen szerepeltek az alkoholfogyasztásra vonatkozó kérdések is. A csaknem ötezer résztvevőből az évek alatt minden harmadik-negyedik küzdött magas a vérnyomással.

A válaszokból az derült ki, hogy az alkoholmentesen élő nőkhöz képest az alkoholt mérsékelten fogyasztó hölgyeknél ritkábban alakult ki magas vérnyomás betegség. Az érdekes megfigyelés azonban csak a fehérbőrű, európai-amerikai nőkre volt igaz: a színes bőrű asszonyokat az alkohol fogyasztása nem védte meg a vérnyomás emelkedésétől.

Az eredmény egyezik két, átfogó tanulmány korábbi adataival, amelyekben szinte csak fehérbőrű amerikai nők vettek részt, ezért ezt a megfigyelést a kutatók ilyen szempontból nem értékelhették. A szeszes italok mérsékelt ivása azok szerint a kutatások szerint is csökkentette a vérnyomás-emelkedés későbbi esélyét. A CARDIA vizsgálatban a statisztikai értékelés során azzal is foglalkoztak, hogy az iskolázottságnak vagy a foglalkozásnak van-e szerepe a fiatalkori alkoholfogyasztás vérnyomás-emelkedés elleni védő hatásában, de ilyen összefüggés nem derült ki.