Kapcsolatokat tehet tönkre az eltérő szexuális igény

Vágólapra másolva!
A férfiak és nők közötti libidókülönbség az egyik leggyakoribb probléma, amellyel egy hosszú távú párkapcsolat során szembe kell néznünk. Eltérő libidó esetén a párok gyakran fordulnak szakemberhez, mert nem tudják eldönteni, mi a normális. A szakemberek szerint azonban a libidó egy összetett biológiai, pszichológiai és szociális dolog, ami olyan egyedi, mint az ujjlenyomatod.
Vágólapra másolva!

Nem lehet jól kijönni abból a helyzetből, ha nem tudsz megegyezni pároddal a szex gyakoriságán. Ennek egyetlen megoldása az lehet, ha leültök és megbeszélitek nemcsak a szexuális életeteket, de az egész kapcsolatotokat is. Ha sikerül megoldást találni a libidókülönbségre, megoldódhatnak olyan gondok is, amelyekről a pár nem tudott vagy amelyekkel nem akart szembenézni. A családdal, pénzzel és munkahellyel kapcsolatos gondok ugyanis gyakran rányomják bélyegüket a szexuális életre is. A szex nem kívánása gyakran csak annak a kifejezése, hogy nem érezd magad biztonságban a párkapcsolatban, a gyanúsítgatások pedig még tovább csökkentik a biztonság érzését.


Az alacsony libidóval gyakran együtt jár az a ki nem mondott probléma is, hogy a legtöbb felnőtt nem kellően tájékozott a szexualitással kapcsolatban. Ha valaki gyermekkorában nem egyértelmű jeleket kap a szexualitásra vonatkozóan, az meggátolhatja, hogy később szívesen fedezze fel saját és partnere testét. Ha pedig a szégyenérzet miatt nem tud erről beszélni, hamar meghalhat benne a vágy, sőt úgy is érezheti, hogy ezen már nem lehet változtatni, ez pedig tönkreteheti a kapcsolatot is.


A párok nagy részénél a libidókülönbség nem kóros probléma és megoldásához semmi másra nincs szükség, mint egy nyitott beszélgetésre, amely során a felek hajlandók kompromisszumokat kötni és hajlanak a megegyezésre, hogy híd épülhessen a szakadék felett. Aki hajlandó kompromisszumokat kötni és egyezkedni a párkapcsolatában, annak szexuális élete is javulni fog.


Az első lépés tehát annak megbeszélése legyen, hogy mi történik a kapcsolatban, ehhez esetleg képzett terapeuta segítségére is szükség lehet. Aki elég bátor, hogy feltárja a kapcsolat szexuális aspektusait is, sokat tehet a bizalom és a nyitottság elnyeréséért, ez pedig új alapokra helyezheti a kapcsolatot is.