Szexbarátság: egyre népszerűbb a kötődés nélküli kapcsolat

Vágólapra másolva!
Az egyéjszakás kalandok mellett a fiatalok egyre gyakrabban kötnek úgynevezett "szexbarátságokat", amelyek elköteleződés nélküli laza kapcsolatot tesznek lehetővé. A szexbarátság több mint barátság, de kevesebb, mint szeretői kapcsolat, és olyan intim elemek is jelen vannak, mint a csókolózás.
Vágólapra másolva!

A szexbarátság látszólag kényelmes félmegoldás mindkét félnek: a férfiaknak "könnyen jött szex", a nőknek pedig "esetleges jövőbeni elköteleződés". A férfiak részéről teljesen egyértelmű, miért választják ezt a kapcsolati formát: rendszeres szexhez jutnak, miközben nem kell sok energiát befektetniük a kapcsolatba. A nőknek általában más motivációi vannak: van, aki a figyelmet keresi, mások pedig csak szexuális szükségleteiket szeretnék kielégíteni.


Érzelmi indítékok


Tóth Emese szexológus szerint nem létezik olyan kapcsolat, amiben nincs érzelem. Már egy pillantást sem lehet venni a másikra anélkül, hogy abban ne lenne bizonyos fokú érzelmi töltés, egy hosszabb távú kapcsolatban meg még inkább, akkor is, ha csak laza kötöttségű szexbarátságról van szó. - "A szexkapcsolatokban is van bizonyos fokú érzelem, de nem terveznek sem rövid, sem hosszú távon. Nem folynak bele egymás életébe, teljességgel problémamentes az együttlét, kényelmes, és pihentető, nem jelennek meg egymás napi gondjai. Azért nem lehet teljesen érzelem-mentes egy ilyen kapcsolódási forma, mert a testünk, lelkünk és a szellemünk nem válnak el élesen egymástól. Viszont a szexbarátságban mindenképpen előnynek érezhetik azt a fiatalok, hogy nem terhelődnek le lelkileg, nem kell egymás problémáival foglalkozni."


Persze a szexbarátság nyitott abból a szempontból is, hogy mi sül ki belőle. Ha megjelennek a komolyabb érzelmek, és csak egyik részről, akkor valószínűleg szétválnak az útjaik, ha mindkét részről, akkor akár még házasság is lehet belőle. De eredetileg nem ennek indul, nem ez a célja, amivel már a kapcsolat kezdetekor mindkét fél tisztában van. "Ha egy ilyen kapcsolatok előbb-utóbb megterhelődnek magánügyi dolgokkal, először örömmel, később bánattal, akkor már nem lesz felhőtlen, átalakul a kapcsolat. Ilyenkor vagy szétválnak, vagy együtt maradnak, ez attól függ, szeretnének-e egy komolyabb szintre lépni mind a ketten" - mondta el lapunknak a szakértő.


Félnek a fiatalok a hagyományos randizástól?


Egyes vélemények szerint a fiatalokat elbizonytalanítja a hagyományos randizás, mert megijeszti őket az ezzel járó nyomás. Tóth Emese szexológus szerint azonban a szexbarátság nem azért népszerű manapság, mert a fiatalok félnének a hagyományos randitól. "Nem félnek a fiatalok a hagyományos randitól, csak megváltozott a világ. A régi randi szigorú forgatókönyv szerint zajlott, nincs már gardedám, szabad az élet, a keretek kitágultak, megértőbb lett az ember, a szexuális kalandozás már nem számít szégyenteljes viselkedésnek. Viszont az emberek féltik a magánéletüket, ami nem elítélhető, hiszen miért ne féltenék."


Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto


Szabályok nélkül nem megy


A szexbarátságban vannak bizonyos szabályok, melyekkel mindkét fél tisztában van. Az egyik ilyen, hogy nem tartoznak egymásnak sem elszámolással, sem hűséggel, sem szabadidővel, sem figyelemmel. Abban az órában, míg együtt vannak, természetesen megpróbálják magukat a lehető legjobban érezni, és kielégíteni egymás vágyait, de ezek csak a pillanatnak szólnak.


Nincs helye a taktikázásnak. A kapcsolat lényege az őszinteség, a lazaság, a felszabadult, gond nélküli együttlét. Ha bármelyik fél érzelmileg mélyebben belevonódik a kapcsolatba, akkor felütheti a fejét a féltékenység, az elvárások, és elképzelhető, hogy megjelenik a taktikázás. Ám ez ebben a kapcsolati formában nem járható út, ha valamelyik többet szeretne, mint hosszútávú szexkapcsolatot, azt is őszintén meg kell beszélni.


Előnyök: érzelmi szabadság, stresszmentesség


A szexbarátságnak számos "előnye" van, már ha valakinek fontos az ilyesfajta érzelmi szabadság. A felelősségvállalás mellőzése mellett - ami főleg a férfiaknak lehet csábító - nem kell kötődni senkihez, megadatik a lehetőség, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül léphessenek kapcsolatba másokkal, nem kell róla beszámolni senkinek. Nem kell elszámolni a szabadidővel, és el lehet kerülni azt a fajta stresszt, ami arról szól, hogy vajon tetszem-e a másiknak, akivel randizom, vagy sem. Nem kell a kapcsolatért dolgozni, épp csak annyi dolga van mindenkinek, hogy kiélvezze az előnyöket.


Ezekre a kapcsolatokra jellemző, hogy a szexbarátok ugyanúgy eljárnak moziba, koncertekre, vagy közös társasággal szórakozni, mintha csak barátok lennének, csak még ezek felett szexelnek is. Egyszerre több szexbarát is megengedhető, éppen ezért nincs szó romantikus érzelmekről, ez a kapcsolati forma több mint barátság, de kevesebb mint egy szeretői kapcsolat, a szerelemtől pedig nagyon messze áll.


A szexbarátságnak meg van az az előnye is az egyéjszakás kapcsolatokkal szemben, hogy a feleknek nem egy idegennel kell szexelniük, természetes módon adhatják magukat, ráadásul nincs akkora kockázata annak, hogy elkapnak valamiféle betegséget a másiktól, mintha egy vadidegennel bújnának ágyba.


Nem fenékig tejfel


Bár sok előnye lehet, hogy nem egy vadidegennel kell szexuális kapcsolatba bonyolódni, azonban soha nem lehet tudni, hogy milyen következményekkel jár az, ha a barátok átlépnek egy határt. A szex megjelenésével megváltozhat minden, felbukkanhatnak olyan elvárások, amelyek egy hagyományos barátságban szóba sem jöhetnek, és lehet, hogy a végén a felek elveszítenek egy jóbarátot. Ezért érdemes mindenkinek megfontolni, hogy mit nyerhet/veszíthet egy ilyen kapcsolattal, illetve nagyfokú önismerettel kell rendelkezni: távol tudja-e tartani magát érzelmileg akkor is a másiktól, ha fizikailag közel engedte magához.


Az egyéjszakás kalandokba bonyolódó lányokat általában elítéli a társadalom, míg a szexbarátság esetén ez nincs így. Azonban a lányok nem feltétlenül büszkék erre a kapcsolatra. A nők kötődésre vágynak, a szexbarátság ezzel szemben azt is jelezheti, hogy nem alkalmasak barátnőnek. Gyakran érzik úgy, hogy kihasználják őket, még akkor is, ha az elején ők maguk szerettek volna egy a laza kapcsolatot. Érdekes módon a nők mellett a férfiak is gyakran csalódnak vagy érzik zavarban, illetve kihasználva magukat.


Nem új dologról van szó


A szexológusok szerint mindig is léteztek olyan barátságok, ahol a felek például vigasztalásból feküdtek le egymással. Szexbarátságban általában a húszas éveikben járó szinglik élnek, az idősebbekre ez már nem jellemző. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az emberek annyira megváltoztak, hogy már nem akarnak hosszabb távra, akár egy életre elköteleződni. Mivel a házasság időpontja egyre későbbre tolódik, a szexbarátságok segítenek kitölteni azt az időszakot, amíg az illető érzelmileg és anyagilag eljut odáig, hogy képes elkötelezni magát.