Az egyetemisták óvják a felelőtlen szexelőket

Vágólapra másolva!
Az egyetemi diákok számos kommunikációs stratégiát használnak, hogy egy átbulizott, alkoholmámorban befejeződött este után megakadályozzák a lánybarátok meggondolatlan szexuális viselkedését.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett 141 amerikai egyetemista egyharmada megakadályozná, hogy lánybarátja egy új fiúismerőssel menjen haza, illetve meggyőződne arról, hogy biztonságban hazaért.


A résztvevők három módszert írtak le, hogyan győződnének meg a lány épségéről: egyrészt emlékeztetnék a lányt a negatív erkölcsi, lelki és egészségügyi következményekre: teherbe eshet, rossz hírnevet szerezhet, illetve másnapra úgyis megbánná a döntését. A másik módszer szerint elcsalnák a barátjukat valamilyen programot javasolva, vagy taxiba raknák őket, hogy menjenek haza. Illetve az egyetemisták egyharmada konkrétan felvállalná a konfliktust, szembeszállna a barátjával azt mondva, hogy haza kellene menni, vagy akár erőszakkal is elrángatná a kialakult szituációból.


A diákok attól függően teszik meg ezeket a lépéseket, hogy mennyire ismerik a lánybarátjukat és az új ismerősét. Hajlamosabbak közbelépni és megvédeni egy barátot, ha veszélyesnek gondolják az új ismerőst, ugyanakkor hagyják hazamenni a lányt egy olyan fiúval, akit ők is ismernek.


"A kutatásaink azt mutatják, hogy a rutinosan cselekvő egyetemista diákoknak kicsit eltúlzottak az igényeik részegen történő kockázatos szexuális viselkedés esetén" - mondta el Linda C. Lederman, az Arizona Állami Egyetem kommunikáció professzora az egyetem sajtóközelményében.