Vágólapra másolva!
Az ötven felettiek szexuális életéről, ha egyáltalán megemlítjük, ritkán beszélünk pozitív hangnemben. Pedig az érintésre ők is vágynak, és bár nem verik nagydobra, még nyolcvan év felett is sokan élnek is rendszeres nemi életet.
Vágólapra másolva!

Az idősebbek nemi élete a nyugati társadalmak egyik legnagyobb tabutémája. Más társadalmakban, így például a csendes-óceáni Kiribati szigetén viszont nemcsak elfogadják, hogy az idősebbek is élnek szexuális életet, hanem nyíltan szóba is lehet azt hozni. A szigetországban az idősebbek körében rendkívül népszerűek az olyan szertartások, amelyeken szexuális töltetű táncokat, dalokat és szövegeket adnak elő.


Kivételes szeretkezések ötven felett


Nekünk is inkább bíztatnunk kellene idősebb ismerőseinket, hogy szégyen és bűntudat nélkül merjenek beszélni a szexualitással kapcsolatos aggodalmaikról. Az ötven felettiek esetében a gyerekek már gyakran kirepültek otthonról és a terhességtől sem kell tartani, így felszabadultabb nemi életet élhetnének, mint valaha.


Időseknél jellemzően eltűnik a külső megjelenés miatti aggodalom is: az évek során megszerzett tapasztalat, továbbá a saját és a partner testének ismerete kivételes szeretőkké teheti az ezüstkorúakat.


Tény, hogy egyes férfiaknál a merevedés nehezebben jön létre és/vagy tartható fenn, ez pedig befolyásolhatja az óvszerhasználatot. Az idősebb nők egy része pedig hüvelyszárazsággal küszködik, így idegenkedhetnek az óvszerhasználattól.


A biztonságos szex legjobb formája az idősebbek számára valószínűleg az, ami a fiatalok számára is: minden, ami nem jár behatolással. Ezekhez sok esetben még merevedésre sincs szükség.


Az elmúlt hónapokban egyébként Nagy-Britanniában több negatív hír is megjelent az ötven felettiek szexuális életével kapcsolatban: többek között körükben megduplázódott a HIV-fertőzöttek száma és egyre többen szenvednek más nemi úton terjedő betegségben is, így klamídiában, szifiliszben, gonorreában, valamint a nemi szervek herpeszében és szemölcsében. Ebből is látszik, hogy az ötven felettiekben szintén dúl a kíváncsiság és nyitottság a szex iránt.


Sokan élvezik a szexet nyolcvan felett is


A súlyos betegségben szenvedőknek szintén lehet igényük a szexre, és vigaszt is találhatnak a nyugtató hatású nemi érintkezésben. Érdemes kifaggatni az orvost, hogyan lehetne időzíteni az együttléteket a legkisebb fájdalom idejére, hogyan enyhíthetők ízületi fájdalmak, és melyek a legbiztonságosabb pozitúrák.


Sokan élvezik a szexet nyolcvanéves kora után is, azonban ezt nem verik nagydobra, mert a tinikhez hasonlóan velük szemben is koruk alapján kritikus a társadalom. Pedig ők is vágynak az érintésre.


Tippek ötven felettieknek

Ne siessünk, legyünk kreatívak és csábítsuk el párunkat.

Ne értsük félre, ha partnerünk nem izgul fel azonnal. Az izgalomra adott válasz lassabb lehet, és szükség lehet a nemi szervek közvetlen ingerlésére. Legyen kéznél síkosító.

Engedjük el magunkat és élvezzük a szexet úgy, ahogyan nekünk a legjobb, akkor is, ha ez "lusta" pózokban történik.

Fogadjuk el, hogy nem a közösülés a fő esemény, és élvezzük az érzékiséget bármilyen formában.

Nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség.