Változik az orális szexhez való hozzáállás

Vágólapra másolva!
Az amerikai Alberta Egyetem kutatója, Brea Malacad szerint az orális szexről szóló egyik új felmérés eredményei cseppnyi kétséget sem hagynak afelől, hogy a fiatal nők egyre gyakrabban művelik az élvezet e formáját, azaz ez a 21. század szexuális forradalmának részévé vált. A kutatónő szerint a fiatalkorúak felvilágosításáért felelős szakembereknek és a biztonságos szexkellékeket gyártóknak lépést kellene tartaniuk a trendekkel.
Vágólapra másolva!

"A tanulmányban résztvevő nők közül, akik szexuális életet, az orális szexet is gyakorolták" -nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Malacad, aki az European Journal of Contraception and Reproductive Health Care című szakfolyóiratban tette közzé eredményeit. "Ez azt mutatja, hogy az orális szex a legtöbb fiatal esetében része a szexuális repertoárnak."


A többség szerint az orális szex kevésbé intim, mint a közösülés


A kutatónő a számos városi legenda és a fiatal nők "túlszexualizálásának" hatására kezdett vizsgálódni, hogy milyen a fiatal nők nemi élete és mit jelent ez a tinik, a szülők és a felvilágosító oktatás szempontjából. Kiderült, hogy az orális szexszel szembeni hozzáállás megváltozóban van.


Az eredmények szerint a megkérdezettek fele vélte úgy, hogy az orális szex kevésbé intim, mint a közösülés, miközben 41 százalék hiszi, hogy a kettő intimitása hasonló, a maradék 9 százalék pedig bensőségesebbnek tartja az orális szexet.


Malacadet a megkérdezettek érzelmi válasza is meglepte. "Összességében mind a közösülést, mind az orális szexet főleg pozitív érzésekkel társították, ez azt jelenti, hogy a legtöbb fiatal nő azért csinálja, mert élvezi" - mondta a kutatónő. "A nők egyharmada erősnek érzi magát, amikor szájjal elégíti ki partnerét."


A szülőknek azonban nem kell bezárniuk a lányaikat, hogy megakadályozzák szabados viselkedésüket. A felmérés azt mutatta, hogy a 181, 18 és 25 év közötti résztvevő nagy részének csak egyetlen partnere volt életében, 25 százalékuk pedig még szűz volt.


A média Malacad szerint kevert üzenetet küld a fiatal lányoknak a szexualitásról: egyrészt azzal vádolják a fiatal nőket, hogy túl fontos számukra a szexualitás, másrészt viszont arra biztatják őket, hogy bátran fejezzék ki azt. Gondoljunk csak a Szex és New York sorozatból Samantha karakterére, aki erős, független és szexuálisan igen agresszív, sok nő őt tekinti példaképének. "Azt hiszem, a nézőponttól függ, hogy a fiatal nők szexualitását pozitívnak vagy negatívnak tekintjük" - tette hozzá Malacad.


Nemi úton terjedő betegséget orális szexszel is lehet kapni


A trendek változásával a szexuális felvilágosítást oktatóknak is fel kell venniük a lépést. Sok fiatal még mindig nem törődik azzal, hogy a nemi úton terjedő betegségeket orális szex útján is el lehet kapni, továbbá az iskolai felvilágosító órákba is új témákat kell beépíteni. Emellett a biztonságos szexhez szükséges termékek piacán is változásokra lenne szükség. "A válaszadók 82 százaléka soha nem védekezett orális szex során, ez a közösüléseknél mindössze 7 százalék. A fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy a fertőzések így is terjedhetnek, és hogy milyen lehetőségeik vannak a védekezésre."


A kutatónő azt tanácsolja, hogy az első felvilágosítást a szülők adják a gyermekeknek, akkor is, ha kényelmetlenül érzik magukat, vagy úgy gondolják, nem ismerik elég jól a tinik és a szex kapcsolatát. A tanárokat is meg kell tanítani arra, hogyan világosítsák fel a diákokat az anatómiai alapokon túl. Beszélni kell a lehető legőszintébb módon a nemi úton terjedő betegségekről, továbbá a szexuális tevékenység társadalmi és érzelmi vonatkozásairól is.