Csökken a fiatalok körében a HIV előfordulása

Vágólapra másolva!
A UNAIDS kedden arról számolt be, hogy a szexuális viselkedési minták változásának köszönhetően a fiatalok körében csökken a HIV előfordulási gyakorisága a világ legsúlyosabban érintett országaiban.
Vágólapra másolva!

"Első ízben tapasztaljuk, hogy az emberek szexuális viselkedési mintáinak változása egybeesik a HIV előfordulási gyakoriságának csökkenésével" - áll az ENSZ HIV/AIDS-szel foglalkozó szervezetének jelentésében. "Változás történik a fiatalok körében világszerte, különösen a Szaharától délre fekvő afrikai országokban, ahol a HIV-fertőzött fiatalok mintegy 80 százaléka (4 millió ember) él." A jelentés szerint a fiatalok azzal, hogy később kezdik a szexuális életet, kevesebb partnerrel létesítenek kapcsolatot, a több partnerrel nemi kapcsolatot folytató emberek pedig gyakrabban használnak óvszert.


Botswana, Elefántcsontpart, Etiópia, Kenya, Malawi, Namíbia és Zimbabwe negyedével csökkentette a betegség előfordulási gyakoriságát a fiatalok körében. Burundi, Lesotho, Ruanda, Szváziföld, Bahama, Haiti, Dél-Afrika, Tanzánia és Zambia pedig jó úton halad a felé, hogy elérje ugyanezt a célt. A szervezet szerint ez az áttörés létfontosságú az AIDS járvány pályájának megtöréséhez.


Paul De Lay, a UNAIDS monitoring és értékelési osztályának igazgatója ugyanakkor azt is elmondta, hogy míg a járvány visszaesést mutat a Szaharától délre fekvő afrikai országokban, a kelet-európai, például az orosz, ukrán, örmény és fehérorosz fiatalok körében egyre inkább terjed.


A hivatal adatai szerint körülbelül ötmillió 15 és 24 év közötti HIV-fertőzött illetve AIDS-beteg fiatal él világszerte. 2008-ban mintegy 900 ezer fiatal fertőződött meg, 66 százalékuk nő.