Biztonságos szex: lehetséges az orgazmus gondolati úton

Vágólapra másolva!
Lehetséges csupán gondolati úton eljutni az orgazmusig? Barbara Carellas szexológus szerint igen. Állítását tudományos vizsgálatok is igazolják.
Vágólapra másolva!

Carellas az 1980-as évek végén sajátította el a technikát, amikor New Yorkban irányított színdarabokat. Az AIDS-válság ekkor tetőzött, amely különösen súlyosan érintette a színházi közösséget. Carellas többször végigélte, ahogyan közeli barátai megbetegszenek és meghalnak, éppen ezért szeretett volna alternatív módokat is megismerni - már ami a szexet illeti. Ezért vett részt egy olyan nem hivatalos tanfolyamon, amely azt oktatta, hogyan lehet csupán gondolati úton eljutni a csúcspontig.


"Egyáltalán nem voltam zavarban" - állítja Carellas, aki a tanfolyam résztvevőinek többségét már ismerte egy, az AIDS-betegeket és azok barátait támogató csoport révén. "Egyedül attól féltem, hogy mindenki érteni fogja, miről van szó, csak én nem."


A nő azonban megértette és ma már valóban hisz a dologban. "Nagyon szeretem a szóló szexet" - vallotta be Carellas. "Nem vágyom mindenáron partnerre. A társadalom meglehetősen szűklátókörű, ha a szexualitásról van szó."


Az agy, mint nemi szerv


Az örömszerzés e formája egyáltalán nem olyan furcsa, mint gondolnánk. A Rutgers Egyetem kutatói az agy-test-szex kapcsolat tanulmányozásakor azt találták, hogy tudományos bizonyíték van Carellas képességére: MR-vizsgálattal kimutatták, hogy a gondolati úton elért orgazmus során ugyanazokban az agyterületekben fokozódik az aktivitás, mint a hagyományos úton elért csúcspont esetén.


A gondolati úton elért orgazmus ötlete nem új. Már az 1970-es évek elején dokumentálták a szexualitás és a gondolkodás közötti szoros kapcsolatot. Ez az összefüggés különösen a nőknél erős, mondja dr. Ian Kerner szexterapeuta. "Legerőteljesebb nemi szervünk az agy" - magyarázza Kerner. A férfiaknak sokkal nehezebb úgy eljutni a csúcspontig, hogy nem érintik meg magukat, nők esetében azonban létezik néhány dokumentált eset.


"Arra bíztatom az embereket, hogy használják a légzőtechnikákat, a koncentrációt és a fantáziát, de inkább arra, hogy jobbá tegyék szexuális életüket, mint arra, hogy eljussanak a csúcspontra" - folytatta Kerner. "A legtöbb ember ugyanis nem képes arra, amire Carellas és ez csak frusztrálttá tenné őket."


Barbara Carellas azonban más véleményen van. "Ezt bárki meg tudja tanulni" - állítja. "Csak el kell felejteni, amit egész életünkben tanultunk, amely akkor kezdődik, amikor gyerekkorunkban először érintjük meg magunkat. Fiatalon megtanuljuk, hogyan lehet halkan és gyorsan eljutni a csúcsra, hogy elkerüljük a lebukást, ehhez pedig az kell, hogy visszatartsuk a levegőt." Ha azonban mélyeket lélegzünk, sokkal kielégítőbb orgazmusaink lehetnek.


Carellas kapcsolatban él és nem használja a gondolati szexet a hagyományos helyett. "Számomra kitágult a szexualitás fogalomköre, a közösülés csak a repertoár egy része. Partnerrel is el lehet jutni gondolati úton a csúcsra: csak fogjuk egymás kezét, egymás szemébe nézünk, teljesen felöltözve. Nagyon erőteljesen hat az érzékekre" - meséli a nő, aki vendégelőadóként főiskolákon oktatja a módszert. "Azt szeretném, ha a fiataloknak több módszer állna rendelkezésére a biztonságos szex terén."