Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pedofília, hűtlenség és hasonló tévhitek a homoszexualitásról

Vágólapra másolva!
A melegeket azzal gyanúsítják, hogy nem alkalmasak szülőnek, gyakrabban lesznek pedofilok, képtelenek tartós kapcsolatokra és így tovább. Kutatások azonban bebizonyították, hogy ezeknek a tévhiteknek semmilyen tudományos alapja nincs.  
Vágólapra másolva!

Minden állat heteroszexuális

Bár igen elterjedt nézet, hogy az állatvilágban csak heteroszexuális párok léteznek, valójában számos fajnál, például a pingvineknél, a delfineknél, a bölényeknél, a hattyúknál, a zsiráfoknál és a csimpánzoknál időnként az azonos neműek közül történik a párválasztás. Az állatok közötti homoszexualitás evolúciós okait még kutatják, mivel nem eredményez utódokat. Egyes felvetések szerint erősíti a csoporton belüli szociális kötődést, vagy indirekt módon elősegíti az egyed saját génjeinek továbbörökítését azzal, hogy unokaöccseire és unokahúgaira áldozza energiáját.

A homoszexuális kapcsolatok nem tartanak sokáig

Meleg párok hosszútávú követése arra derített fényt, hogy ezek a kapcsolatok épp olyan stabilak, mint a heteroszexuálisok között. "Bizonyítékaink vannak arra, hogy a homoszexuális férfiak és nők stabil párkapcsolatra vágynak és sikeresen meg is valósítják azokat, minden előítélet, megbélyegzés ellenére" - állítja Anne Peplau, a UCLA pszichológusa.

A Washingtoni Egyetem pszichológusai homoszexuális párok vizsgálatából megállapították, hogy körükben a válás illetve szakítás előfordulása jóval alacsonyabb, mint az azonos életkorú heteroszexuális párok között. A szakértők szerint a homoszexuális párok sokkal eredményesebben oldják meg konfliktusaikat és támogatják egymást érzelmileg.

A legtöbb pedofil meleg

Még mindig tartja magát az a téves nézet, hogy a legtöbb pedofil meleg, azonban a tudományos adatok nem erre utalnak. Egy 1989-es kanadai tanulmány szerint a meleg férfiak nem reagáltak erősebben a kisfiúk képeire, mint ahogyan a heteroszexuálisok a kislányokéra. Egy másik felmérésből kiderült, hogy a szexuálisan bántalmazott gyermekek támadói 82 százalékban a gyermek közeli hozzátartozójának heteroszexuális partnerei és 269 esetből csak két elkövető volt homoszexuális.

A homoszexualitás választás kérdése

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a saját nemhez történő vonzódás legalább részben öröklött és biológiailag megalapozott tulajdonság. A gének szerepének vizsgálatára egypetéjű ikreket hasonlítottak össze kétpetéjűekkel és azt találták, hogy előbbieknél csaknem minden esetben azonos a nemi irányultság, ezzel a gének szerepe igazolódott. Más kutatások szerint a magzatot az anyaméhben ért hormonhatás is befolyásolhatja a nemi érdeklődés irányát. Egy 1998-as kanadai tanulmány szerint különbség van a homoszexuálisok és a heteroszexuálisok belső fülének formájában, ez valószínűleg a korai agyfejlődéssel összefüggő tényezőkre vezethető vissza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről