A fogamzásgátló lehet a felelős a nők libidócsökkenéséért

Vágólapra másolva!
Összefüggés lehet a hormonális fogamzásgátlás és a leggyakrabban a vágy hiánya által okozott női szexuális zavarok között.  
Vágólapra másolva!

"A nemi élet problémái az életminőségre és az érzelmi egészségre is negatív hatással vannak" - mondta el a Telegraph újságírójának Dr. Lisa-Maria Wallwiener, a Heidelbergi Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője. "A női szexuális zavarok nagyon gyakoriak, becslések szerint ötből két nőnél jelentkeznek valamilyen formában, a leggyakoribb panasz pedig a vágy hiánya."

A Journal of Sexual Medicine folyóiratban ismertetett vizsgálatban 1086 olyan nő vett részt, akik az azt megelőző hónapban szexuálisan aktívak voltak. A résztvevőket arra kérték, töltsenek ki kérdőíveket, melyek segítségével azonosíthatók a szexuális problémák, ezeket az adatokat hasonlították össze az elmúlt hat hónapban használt fogamzásgátló módszerekkel. Kiderült, hogy a hormonális fogamzásgátlást alkalmazó nők szenvedtek a leggyakrabban valamilyen szexuális zavartól, különösen a más típusú fogamzásgátlást, például óvszert használókhoz képest.

Dr. Irwin Goldstein, a folyóirat főszerkesztője szerint a felfedezésnek óriási hatása lehet a nemi élet kezdetén álló fiatal nők számára. "Az ironikus az, hogy ezek a nők olyan gyógyszerhez jutnak hozzá, amely felszabadítja őket a nem kívánt terhesség miatti aggodalmaktól, azonban nem kapnak elég információt arról, hogy ugyanez a gyógyszer jelentős, a nemi életet érintő mellékhatásokat is okozhat. Minden olyan szer, amely beleavatkozik a női hormonális rendszerbe, hátrányosan befolyásolhtaja a nemi életet."