Fétisszex és egyéb szexuális perverziók

Vágólapra másolva!
Parafília - így nevezik a jelenséget, amikor a szexuális élvezetek katasztrofális következményűek is lehetnek, elég csak az önfojtogatás tragikus gyakorlatára gondolnunk. De mi rejlik az ilyen fétisek mögött, mi készteti az embert arra, hogy ily veszélyes módokon keresse a gyönyört?
Vágólapra másolva!

Több híresség halálát okozta a közelmúltban önmaguk fojtogatása, amelyet a nagyobb szexuális élvezet elérése céljából gyakoroltak. Az önfojtogatás hívei szerint ilyenkor a csökkenő oxigénszintnek köszönhetően az átélhető gyönyör nagyobb, mint amelyet hagyományos szexuális aktus útján megélnek. Szembetűnő azonban, hogy ez a típusú szexuális magatartás inkább a férfiakra jellemző.


A londoni Guy's Kórház szexuális és párkapcsolati problémákkal foglalkozó osztályának munkatársa, Dr. Martin Baggaley az AFP hírügynökségnek úgy vélekedett, hogy a férfiak furcsa szexuális játékok és ingerek iránti fokozott igénye a két nem közötti, a szexualitás megélésében tapasztalható különbséggel magyarázható.


A szakértő szerint az önfojtogatás tipikusan a szadomazochizmus körébe tartozó fétistevékenység. Ide tartozik még többek között a megkötözéses illetve a dominancián alapuló szexuális játékok is.


Az önfojtogatás fiziológiailag először megemeli a széndioxid-szintet a vérben, ami kellemes érzést eredményez. Pszichésen ezt az érzést tovább erősítik a kellékek, mint például a fétis öltözékek. Dr. Baggaley szerint azért is népszerűbbek ezek a szexuális aktivitások a férfiak körében, mert a fétisszexhez tartozó látványelemek az erősebb nem számára vonzóbb - a férfiak ugyanis sokkal fogékonyabbak a vizuális szexuális ingerlésre, mint a nők.


A szakember szerint tehát férfiak a fétisszex iránti rajongása agyuk specioális működésére vezethető vissza - azaz, nagyjából ugyanaz a mechanizmus, mint a férfiak autógyűjtő szenvedélyének.


További meghökkentő parafíliák


Szőrmeszex: Az ilyen szexuális tevékenység iránt rajongók kedvelik az állatokkal kapcsolatos filmeket, képeket. A legextrémebb megnyilvánulási formájában szőrös állatnak öltözve néznek állatos pornográf filmeket.


Emetofília: A szexuális gerjedelem a hányáshoz kötődik, azaz vagy az önhánytatáshoz vagy mások hasonló ilyen jellegű tevékenységéhez.


Teratofília: Ilyenkor az amputált, csonkolt végtagok, emberi deformitások látványa kelt szexuális gyönyört.


Urofília: Az ezt kedvelők örömüket lelik abban, ha másokat vizeletürítés közben leshetnek meg, akár olyan módon is, hogy a vizelet éppen rájuk ürül. Esetenként meg i isszák a másik vizeletét.


Hematofília, az vérfétis: A vámpírizmushoz köthető szexuális tevékenység, amely abból áll, hogy mások vérzését figyelik. Ez a szexuális parafília igen ritkának számít, de ismertsége jelentősen megnövekedett a Dexter című televíziós sorozatnak köszönhetően. A sorozat nyomán újabb, veszélytelenebb ága is kialakult, a dexterizmus, amely nem valódi vérhez kötődik, hanem művérhez és egyéb, vért helyettesítő anyagokhoz.


Koprofília: Az ürülék okozta gyönyör kedvelőinek szexuális gyakorlatát jelöli, akikben a széklet szaga, íze és érintése kelt szexuális örömet.


Eltaposás: Ebben az esetben rovarok és kisebb állatok halálra zúzása, általában mezítláb, okoz kielégülést. Ez a szexuális tevékenység számos országban, például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban törvénybe ütköző.


Klismafília: Ez a kifejezés az 1970-es évek óta használatos, azt a folyamatot írja le, akik análisan elégítik ki önmagukat beöntések segítségével.


Nekrofília: Az emberi holttestekhez kötődő szexuális vonzalom, amely esetében gyakran elegendő csak a gondolat is, de esetenként valódi, holttesten végrehajtott szexuális cselekedethez is vezet.


Omorashi: Ennek az elsősorban Japánban létező fétisnek a gyakorlói abban az esetben éreznek szexuális izgalmat, ha feszül a húgyhólyagjuk. Az omorashi pornóban például bepisilő nőket ábrázolnak.