Az alkohol veszélyesebb, mint a heroin

Vágólapra másolva!
Ha a társadalmi és az egyénre gyakorolt káros hatásokat összességében vizsgáljuk, az alkohol sokkal károsabb, mint az egyes drogok - állítja egy új brit tanulmány.
Vágólapra másolva!

Az alkohol a legveszélyesebb általános kábítószer - háromszor károsabb, mint a kokain és a dohány - állítja egy új tanulmány. David Nutt, a Scientific Committee on Drugs professora szerint az extasy is csak nyolcadannyira káros, mint az alkohol. Sőt, ha a káros hatásaik alapján sorolnánk be a drogokat és az alkoholt, akkor is az alkohol lenne a leginkább káros az egészségre.


David Nutt új tanulmányában egy teljesen új besorolási rendszert ajánl, ami összetett szempontok alapján vizsgálná a kábítószereket. Kilenc csoportot venne alapul aszerint, hogy mennyire károsak az egyén szempontjából: a kapcsolatok elvesztésétől kezdve a mentális problémákon keresztül egészen az egyén haláláig. Ezekhez további hét csoportot hozna létre az egyén másoknak okozott sérelmei alapján. Eszerint amíg az egyén szempontjából a legveszélyesebbnek a heroin, crack és az új, elsősorban szegények körében terjedő amfetaminszármazék a crystal meth bizonyult, addig az alkohol sokkal károsabb a társadalom szempontjából.


Ezen új osztályozási rendszer alapján a cigaretta hasonlóan káros, mint a cannabis és a kokain. Az LSD-ét és az ecstasy-t pedig a legalacsonyabb, legkevésbé káros szintre fokoznák le.