Szabályozni kellene az otthoni dohányzást is

Vágólapra másolva!
"Be kellene tiltani, hogy a szülők az autókban és otthonaikban dohányozzanak" - emelte fel a szavát Dr. Tony Jewell, Wales egészségügyi biztosa, aki szerint határt kellene szabni annak, hogy az emberek otthon is rágyújthassanak, így védve a gyerekeket a passzív dohányzás veszélyeitől.
Vágólapra másolva!

Míg az otthoni szabályozás háborgó ellenzői szerint egy efféle tilalom sértené az emberek szabadságjogait, addig Dr. Jewell inkább a gyerekek jogait tekinti fontosnak. Véleménye szerint igazságtalan, hogy mások rossz szokásainak a gyerekek isszák meg a levét. A dohányzók ugyanis tudatában vannak az esetleges káros következményeknek, de a gyerekeknek nincs eszközük arra, hogy megóvják a saját egészségüket a dohányzó szüleikkel szemben.


"Egy efféle intézkedés bevezetése jó példával szolgálhat: támogatja a gyermekeink egészségének védelmét, és növeli a nemdohányzók egyre növekvő táborát. Passzív dohányzó légkörben a gyerekek fokozottabban vannak kitéve az asztmának és a légúti betegségeknek, nem beszélve arról, hogy az ilyen légkörben felnövő gyerekek lesznek felnőttkorukban szintén dohányosok."


A Brit-szigeteken 2008-ban tiltották be a közterületen való dohányzást. A Dohánygyártó Vállalatok álláspontja szerint Dr. Jewell felvetése nemcsak túlzó, de sértő betolakodás az emberek privát szférájába. A szóvivő fontosnak tartja, hogy a felnőttek szabadon dohányozhassanak saját járművükben. "Nem dohányzom minden nap a gyerekeim előtt, de olykor-olykor, amikor már ágyban vannak, szívesen rágyújtok egy cigarettára a tévé előtt. Őrültségnek tartom, hogy ezzel a saját házamban törvényszegő lennék" - háborgott egy cardiff-i édesanya, Jane Rees.