Hogyan szoktassunk le valakit a dohányzásról, hogy ne utáljon meg minket?

Vágólapra másolva!
Biztos, hogy a te környezetedben is vannak olyan dohányosok, akikért nap mint nap aggódsz, de nem tudod, hogyan vedd rá őket a leszokásra. A követelőzés legtöbbször csak ellenállást szül, ezért nagyon óvatosan kell kezelni a problémát. Néhány tipp, hogyan tudsz konfliktusok nélkül segíteni.
Vágólapra másolva!

Ne legyél támadó!


A hangsúly a dohányzáson van. Ha azt mondod, "utálom, amikor cigizel", azzal csak negatív hozzáállást provokálsz ki. Viszont, ha indulatok nélkül beszélsz a dohányzás káros hatásairól, lehet, hogy egy pillanatra elgondolkodik azon, hogy érdemes lenne felhagyni vele. Mondd, hogy utálsz egy dohányost megcsókolni, kivéve, ha éppen fogat mosott.


Harag nélkül


Különböztesd meg a dohányzó ismerősöd iránt aggódásod és az általános haragodat a dohányosokkal szemben. Fontos, hogy ne érezze rajtad, hogy haragszol, indulatok nélkül beszélgessetek. Próbálj minél kevésbé személyeskedő lenni, a tárgyilagosság kevésbé támadó.


Le a félelemmel


Sok dohányos igazi mankója a stresszes helyzetekben a cigaretta. Már el sem tudják képzelni, hogyan birkóznának meg egy problémával a nikotin nyugtató hatása nélkül. A legjobb, ha megtanítasz néhány új stressz oldó technikát, hogy lássa, cigi nélkül is el tudja viselni a problémákat.


Használd a családi köteléket, mint motivációt


Szakértők szerint a dohányosok többségére valóban motiválóan hat, ha tudják, káros szenvedélyük miatt nem akarnak vagy nem tudnak velük lenni szeretteik. Ha például a családban valaki asztmás vagy terhes, a dohányos vagy leszokik a cigiről, vagy nem tölthet velük sok időt.


Ne hagyd, hogy feladja!


A dohányzás, hasonlóan a drogokhoz, lelki és fizikai függőséget alakít ki. Hiába akarja valaki tényleg elszántan lerakni a cigit, a visszaesések sajnos gyakoriak. Ilyenkor fontos a támogatás. Dicsérd meg, milyen erős volt, hogy ez ideig kibírta dohányzás nélkül. Ébreszd rá, hogy nem kudarcról van szó, hanem inkább sikerről, hiszen idáig már eljutott. Nyugtasd meg, hogy nem rontott el semmit.