Egy csomag cigaretta igazi ára 30 ezer forint

Vágólapra másolva!
A Cartagenai Műszaki Egyetem (UPCT) kutatói a korai elhalálozást is figyelembe véve felbecsülték egy doboz cigaretta valós árát: a férfiaknál 107, míg a nőknél 75 euró, azaz 20-30 ezer forint. A feltételezések megerősítik a korábbi tanulmányokat, és kulcsfontosságúak a dohányzás megelőző politika költség-előnyű vizsgálatában.
Vágólapra másolva!

"A cikk egyik lényege, hogy az ár, amit a cigarettáért a vásárlók fizetnek, mennyire kicsi ahhoz képest, amelyet a káros szokásaikért fizetnek" - mondta el Ángel López Nicolás a tanulmány társszerzője és az UPCT kutatója. A tanulmány megkérdőjelezi a klasszikus gazdasági hozzáállás fogyasztói szuverenitás alapelvét, azt állítva, hogy akik dohányoznak, azok a nikotin függő hatása miatt teszik és képtelenek felfogni az igazi árat, melyet a dohányzásért fizetnek.


Hogy felmérjék az elhalálozási árat a spanyolországi dohányfogyasztással kapcsolatban, a szakértők egy bizonyos Statisztikai Életértéket (VSL) használtak. Ez az az összeg, melyet az emberek fizetnének a haláluk kockázatának csökkentéséért. A VSL becslései szerint az átlagos ár 2,9 millió euró. A dohányosoknál ez az összeg 3,78 millió.


A tanulmány szerint a nyilvános helyekre kivetett dohányzási korlátozások erősítik a dohányosok önuralmát. A dohányzást megelőző politika elfogadható szociális előnyöket hozhat, mert a jólét csökkenése a dohányzás növekedésével függ össze. "A dohányzás elleni intézkedések 2006-ban léptek érvénybe, de még ennél is többet lehetne tenni Spanyolországban a dohányzás elleni intézkedések terén" - foglalták össze a szakértők.


A tanulmány a Revista Espanola de Salud Pública folyóiratban jelent meg.