Alzheimer-kórt okozhat a dohányzás

Vágólapra másolva!
A középkorú emberek között az erős dohányzás kétszeresére növeli annak az esélyét, hogy az illető húsz év múlva Alzheimer-kórtól vagy más hasonló betegségtől fog szenvedni - állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!


Azt eddig is tudtuk, hogy a cigaretta szívbetegséget és rákot okoz, így évente több millió ember haláláért felelős. Finn kutatók azonban most új ártalmakat fedeztek fel.

Minna Rusanen, a Kelet-finnországi Egyetem és a Kuopiói Egyetemi Kórház munkatársa, kollegáival 21 123 embert vizsgált meg 1978 és 1985 között, amikor a résztvevők ekkor ötven-hatvan évesek voltak. Később, 1994 és 2008 között pedig a köztük előforduló Alzeimer-kórt, agyér-elmeszesedést és egyéb, az időskori csökkent szellemi képességekkel összefüggő betegségeket figyelte meg.

A vizsgált csoportból 5367 embernél találtak ilyen tüneteket, köztük 1136-an Alzheimer-kórtól, 416-an pedig agyér-elmeszesedéstől szenvedtek. A kutatók megfigyelték, hogy a betegek között jóval nagyobb számban voltak olyanok, akik középkorúan legalább két doboz cigarettát elszívtak naponta. Azok esetében azonban, akik fiatalon abbahagyták a dohányzást, vagy kevesebbet fogyasztottak napi fél doboznál, nem növekedett az Alzheimer-kór esélye.

A tanulmány szerzői megemlítik, hogy a dohányzás az agyvérzés egyik kockázati tényezője, és úgy tűnik, az agyér-elmeszesedéssel is kapcsolatba hozható. "Elképzelhető, hogy a dohányzás azzal, hogy roncsolja az ereket és az idegpályákat, a szellemi képességek időskori csökkenéséhez vezet" - írják a kutatók.