Májátültetésre lenne szüksége a brit alkoholista diáklánynak

Vágólapra másolva!
Amy Lewis csak 17 éves, de minden nap három üveg bort iszik meg, annak ellenére, hogy figyelmeztették: ha így folytatja, hamarosan májátültetésre lesz szüksége.
Vágólapra másolva!

A chesterfieldi diáklány 12 éves korában kezdett masszívan inni és már háromszor esett át gyomormosáson. Heti 180 egység alkoholt iszik meg - tizenkétszer annyit, mint a nők számára javasolt mennyiség. "Tudom, hogy meg fog ölni, de nem tudok leállni" - vallotta be Amy. "Tudom, hogy meghalhatok, mégis mindig az üveg után nyúlok."


Amy abbahagyta az iskolát és egy helyi gyorsétteremben dolgozik. 12 éves korában kezdett el olcsó almabort vásárolni péntek esténként, mert iskolatársai terrorizálták. Alkoholra azonban ma már heti 200 fontot (mintegy 69 ezer forintot) költ, ebből vesz minden hétköznap három üveg bort, hétvégén pedig fél liter vodkát, egy üveg bort és tíz dupla vodkát, ha szórakozni megy.


Bár tisztában van a veszélyekkel, mégsem a buli, hanem az ivás kedvéért megy szórakozni. "Sohasem emlékszem, hogyan ér véget az éjszaka és gyakran elvesztem a barátaimat" - meséli a lány. "Egyszer körülbelül 20 mérföldnyire, Derbyben ébredtem fel egy bulin és fogalmam sem volt, hogy kerültem oda. Nagyon ijesztő volt."


Amy szülei megpróbáltak segíteni lányuknak, aki néhányszor részt is vett tanácsadáson, azonban miután egyszer ittasan egy széket vágott egyik tanárához, majd megütött egy rendőrt, a lány egy nagynénjéhez költözött. Első kórházi kezelésére egy hónappal az ivás megkezdése után került sor, amikor három üveg almabort ivott meg.


Hiába kapott szobafogságot és vonták meg a zsebpénzét, Amy édesanyjától kezdett pénzt lopni, hogy heti ötször berúgjon. Ekkor már vodkát ivott. Amikor hazaért az iskolából, egyenesen a szobájába ment és elővette az üveget, mivel úgy érezte, ezzel lázad.


Az alkohol azonban elkezdte éreztetni hatását és az orvosok szerint Amy mája olyan, mint egy harmincévesé. Haja hullani kezdett és rendszeresen vannak pánikrohamai. "Undorodom magamtól, de még ez sem elég, hogy abbahagyjam. Néha remegve ébredek és már azelőtt innom kell, hogy munkába mennék" - állítja a tinilány.


Nagy-Britanniában minden nap több, mint 1500 férfi és nő kerül kórházba az alkohol miatt. Ez az öt évvel ezelőttihez képest 65 százalékos növekedést jelent, miközben az alkoholfogyasztás körülbelül évi 15 ezer halálesetért felelős. Az alkoholfüggőség átlagban hét hónappal rövidíti meg az ember életét, de a legsúlyosabban érintett területeken akár két évvel is alacsonyabb lehet a várható élettartam.

"Elfogadhatatlan, hogy ilyen magas az alkohollal összefüggő kórházi kezelések, a bűnözés, a betegségek és halálesetek aránya" - nyilatkozta Lord Howe brit egészségügyi miniszter. "Azt tervezzük, hogy minimumárat szabunk az alkoholnak, felülvizsgáljuk az alkoholra kivetett adókat és szigorúbb feltételekhez kötjük majd az alkoholárusítási engedélyeket."