Kevesebb brit fiatal dohányzik a tiltás hatására

Vágólapra másolva!
Amióta Nagy-Britanniában a cigarettavásárlás alsó korhatárát 16 évről 18-ra emelték, drámaian lecsökkent a dohányzó tinik száma.
Vágólapra másolva!

A londoni University College kutatói több mint ezer, 16-17 éves fiatalt kérdeztek meg 2007 októberében, az intézkedés bevezetése előtt és után. A dohányzók száma ebben a korcsoportban 24 százalékról 17 százalékra csökkent, miközben a 18 év felettiek körében nem történt jelentős változás.


"Az új törvény segítségével csökkent a dohányzás gyakorisága a fiatalok körében" - nyilatkozta dr. Jenny Fidler. -"Ez azt mutatja, hogy a dohányzást szabályozó törvények igenis hatékonyak."


A dohányosok több, mint 80 százaléka 19 éves kora előtt szokik rá a cigarettára. "Az eredmények biztatóak. Jobb lett volna még nagyobb csökkenést látni a fiatal dohányosok számában, de minden intézkedés, amelynek hatására fiatalok kevesebbet dohányoznak, egy lépés a helyes irányba" - nyilaktozta Jean King, a Cancer Research UK rákkutató intézet dohányzással foglalkozó részlegének vezetője.


Nagy-Britanniában minden ötödik felnőtt dohányzik, és a hosszú ideig dohányzók fele valamilyen daganatos betegségben, vagy más, dohányzással összefüggő betegsége hal bele. "Meg kell védenünk a fiatalokat. Arra kérjük a kormányt, hogy mentsen meg még több életet attól a függőségtől, amely a hosszú ideig dohányzók közel felének halálát okozza. Szorgalmazzuk, hogy a boltokból tűnjenek el a cigarettaállványok és a cigarettaautomaták" - mondta el a rákutató intézet szakértője.