Egyre kevesebben dohányoznak Japánban

Vágólapra másolva!
Folyamatosan csökken a felnőtt dohányosok aránya Japánban:  májusban 23,9 százalék volt az egy évvel korábbi 24,9 százalékhoz képest - derült ki a Japan Tobacco dohánygyár szerdán közzétett éves jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A vállalat 20 631 felnőtt, vagyis az ottani korhatár szerint 20. életévét betöltött férfi és nő megkérdezésén alapuló felmérése azt mutatja, hogy a férfiak körében egy év alatt több mint két százalékponttal, 36,6 százalékra mérséklődött a dohányosok aránya, a szebbik nem képviselői között ezzel szemben enyhén emelkedett, 0,2 százalékponttal 12,1 százalékra nőtt.


A Japan Tobacco statisztikája szerint a 20 és 29 év közötti japán fiatalok arányosan kevesebbet füstölnek az idősebbeknél, kivéve az 50 és 60 év felettieket. A 20 évesnél idősebb japán dohányosok számát most összesen 24,95 millióra becsülik, szemben az egy évvel ezelőtti 26,06 millióval. (Kiskorúak hivatalosan nem vásárolhatnak cigarettát a távol-keleti szigetországban sem.)


Japánban tilos a cigarettázás a nyilvános helyeken, egyre több tömegközlekedési eszközön és általában száműzték a dohányzást a munkahelyekről. Az éttermekben és a bárokban azonban a dohányosok még szabadon hódolhatnak szenvedélyüknek. Számos nyugati országhoz hasonlóan a cigarettázás inkább megtűrt függőségnek számít, bár a városok fő útvonalai mentén a gyalogosok nem dohányozhatnak a járdákon. A passzív dohányzás csökkentése érdekében egyre több helyen szerelnek fel levegőszűrőket, hogy dohányosokat is fogadhassanak.


A cigaretta továbbra is nagyon olcsónak számít Japánban: 300 jen (770 forint) egy húsz szálas csomag. Októberre viszont jelentős, 30 százalékos árrobbanás várható az életbe lépő adóemelés miatt, ezért a dohányosok már most megpróbálnak leszokni káros szenvedélyükről.