Örökletes lehet a szerencsejáték-függőség

Vágólapra másolva!
Állítják amerikai kutatók, ausztrál ikerpárokon végzett kutatásokra hivatkozva. Valószínűleg nem egy gén, hanem azok egy csoportja felelős a játékszenvedély kialakulásáért.
Vágólapra másolva!

Azért kutakodtak az ötödik kontinensen, mert Ausztráliában a szerencsejáték-szenvedély ötször gyakoribb, mint az Egyesült Államokban. Összesen 2700 nőt és kétezer férfit kérdeztek meg a Missouri Egyetem tudósai, továbbá interjúkat készítettek a kutatás alanyainak baráti körében is.


Mindezek alapján kiderült, hogy ha egypetéjű ikrek egyike függővé válik, akkor nagyobb eséllyel támad hasonló problémája testvérének, mint a kétpetéjű ikreknél. Ebből pedig az következik, hogy genetikailag is meghatározott a szerencsejáték-szenvedély.


A 2700 nő közül mindössze 34 volt, akinél egyértelműen megmutatkoztak a függőség jelei, a férfiak között 70 ilyen akadt. Az összevetésben a férfiak kétszer hajlamosabbak a függőségre, mint a nők. Az alanyoknak egyébként mindegyike kisebb-nagyobb mértékben alkalmi szerencsejátékos.


A kutatók hangsúlyozták, hogy feltehetően nincs külön szerencsejátékgén, hanem - mivel az alkoholizmushoz hasonlóan komplex rendellenességről van szó -, gének nagyobb csoportja (akár száz is) szerepet játszhat a játékszenvedélyben.