Vágólapra másolva!
A marihuánafogyasztás kapcsolatban állhat a romló skizofréniás tünetekkel, vélik amerikai szakemberek.
Vágólapra másolva!

A New York-i Stony Brook Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok szerint a skizofréniára hajlamos személyek esetében a marihuánahasználat növeli a betegség kialakulásának esélyét, nem csupán a már skizofréniával diagnosztizáltak tüneteit ronthatja. A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet, eredményeik nem bizonyítják, hogy a marihuána használata skizofréniát okoz, hiszen a vizsgálataikban olyanok vettek részt, akiket már korábban skizofréniával diagnosztizáltak. Mindazonáltal a füvezés mindenképpen felgyorsítja azt a folyamatot, ami a skizofrénia kialakulását elősegíti a betegségre hajlamos, a betegség kialakulásának kockázatával élő személyekben.


A skizofréniában szenvedőknek gyakran vannak tévképzeteik, illetve szenvednek üldözési mániában. Már korábbi kutatások is rámutattak, hogy azoknál, akik gyakran használtak marihuánát, a skizofrénia kialakulása sokkal nagyobb valószínűséggel bekövetkezett, mint a kábítószerekkel nem élők esetében. A New York-i szakemberek legfrissebb vizsgálatának eredményei azt mutatják, hogy a skizofréniával diagnosztizált betegek kezelőorvosainak érdemes a marihuánahasználatot is a kezelés részeként célba venni.


Ront a skizofréniás állapotán a füvezés


A 229 skizofrén beteg részvételével végzett megfigyeléses vizsgálatok a páciensek kórházba kerülése után tíz évig zajlottak.


A szakemberek vizsgálták a betegek marihuána fogyasztási szokásait, részben a legutóbbi időszakra vonatkoztatva, részben pedig az addigi életük folyamán gyakorolt szokásaikra fókuszálva, az eredményeket pedig összevetették azzal, mennyi idősen diagnosztizálták őket skizofréniával, illetve a tüneteik jelenlegi erősségével.


Mint kiderült a betegek kétharmada valamikor élete folyamán fogyasztott marihuánát. Az első diagnózis ideje előtt már marihuánát fogyasztók tünetei sokkal rosszabbak voltak, mint az első diagnózis idejéig azzal nem élők esetében tapasztalt szimptómák - ráadásul az előbbi csoport tagjai jellemzően fiatalabb életkorban kerültek először kórházba a skizofrénia tüneteivel.


A vizsgált csoportokban a tíz évvel később enyhébb tünetekről beszámolók úgy nyilatkoztak, hogy kevesebb marihuánát fogyasztanak, mint korábban. A kutatók szerint a korábbi vizsgálatokkal egybevetve, a jelenlegi eredmények is azt mutatják, hogy a kannabisz használata a betegség korai szakaszában olyan hosszú távú hatást gyakorol a skizofréniás pszichiátriai rendellenességekre, amelyek még akkor is kifejtik hatásukat, amikor a páciens teljesen leáll a droghasználattal.


A kutatók a mai napig nem tudnak megfelelő magyarázatot adni arra, vajon miért gyakorol a marihuána használata ilyen súlyos hatást a skizofrénia kialakulására és tüneteire.