Többet játszanak a szerencsejáték-függők, ha majdnem nyernek

Vágólapra másolva!
A szerencsejáték-függők agya sokkal erősebben reagál azokra a helyzetekre, amikor éppen, hogy lemaradnak a nyereményről. Ennek hatására valószínűleg még többet játszanak - állítja egy, a Journal of Neuroscience folyóirat május 5-i számában megjelent új tanulmány. A jutalmazással összefüggő, dopamint kibocsátó agyi terület különösen aktív a játékfüggőkben.
Vágólapra másolva!

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a patológiás szerencsejáték a függőség egyik formája, amely nagyon sokban hasonlít a drogfüggőséghez. Dr. Luke Clark, a University of Cambridge és Dr. Henry Chase, a University of Nottingham kutatói azt találták, hogy az efféle szituációkra adott agyi válasz intenzitása jól jelzi a függőség mértékét. Minden évben több mint kétmillió amerikai felnőtt érez ellenállhatatlan vágyat a szerencsejátékra, a negatív következmények ellenére.


Jelen vizsgálat során a kutatók funkcionális MR (fMR) vizsgálattal mérték fel 20 szerencsejátékos agyműködését, akik függősége a néhanapján történő lottózástól a túlzott sportfogadásig terjedt. A kísérlet során az önkéntesek egy számítógépes félkarú rablón játszottak. A nyeremény 75 cent volt, ekkor aktiválódtak az agy jutalmazással kapcsolatos pályái. Kiderült, hogy a szoros helyzetek ugyanezeket a pályákat aktiválták, annak ellenére, hogy jutalom nem volt.


"Az eredmények nagyon izgalmasak, mivel azt sugallják, hogy azoknál a függőknél, akik majdnem nyernek, az esemény ugyanúgy dopaminválaszt vált ki, annak ellenére, hogy a jutalom elmarad" - mondta el Clark. "Ha ezek a dopamincsúcsok hajtják a függőséghez köthető viselkedést, megmagyarázhatja, miért olyan nehéz leszokni a szerencsejáték-függőknek."


A kutatók igen erős választ észleltek a középagyban, ahol nagyon sok dopaminerg sejt található. Ezt a területet korábban már kapcsolatba hoztak a függőséggel. Az is kiderült, hogy az ilyen szoros helyzetek hatására megnőtt az agy ventrális striátumnak és anterior insulának nevezett területeinek aktivitása, ezek a jutalmazással és a tanulással állnak kapcsolatban.


Az eddigi vizsgálatok igazolták, hogy a szerencsejátékot, például félkarú rablót vagy lottót játszó emberek gyakran gondolják úgy, hogy valamilyen képességekre is szükség van a nyeréshez, a játékosok gyakran ezen illúzió hatására játszanak tovább. Dr. Matthew Roesch, a University of Maryland jutalom- és magatartásszakértője, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt mondta: a megemelkedő dopaminszint kritikus fontosságú a patológiás szerencsejáték szempontjából és tovább táplálja azt a hamis felfogást, hogy a szerencsejátékokhoz készségek is szükségesek.


"További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy ez a válasz a patológiás szerencsejátékosok esetén ok vagy következmény - és hogy ez más függőségek esetén is így van-e" - nyilatkozta Roesch.