Vágólapra másolva!
Hazánkban nagyjából minden tizenkettedik ember küzd alkohol problémával. A Rózsadombot és a szegény falvakat is ugyanúgy érinti a probléma, a májnak pedig mindegy, hogy keverttől vagy több ezer forintos pálinkától károsodik. Mit és miért iszik a magyar? Mit reggeliznek azok, akik célzóvízzel indítják a napot?
Vágólapra másolva!

Budapest, Mester utca, sarki kisbolt, délelőtt 10 óra: "Ma már az egyik kuncsaft elvitt két üveg félliteres kommersz vodkát, de jönni fog még. Elhagyta a felesége, ezért iszik, nagyjából egy hónapja. Sokan kezdik itt a napot: csavaros kiflivel. Naponta egy tálca betyár körte és egy tálca vodka elfogy, és ez csak a kisüveges tömény fogyasztás" - nyilatkozta lapunknak az eladó, aki már semmin nem lepődik meg.


A bolt előtt apró strasszokként épült a betonba az elfogyasztott "féldekás" tömények kupakja, nem egyedi esetről van szó, a furcsa aszfaltdísz Budapesten és más városokban egyaránt megszokott.


Magyarországon az évi alkoholfogyasztás (az Egészségügyi Világszervezet statisztikái alapján) 13, 6 liter per fő, és ebbe minden állampolgár, az újszülöttől a kilencvenéves nagyiig beletartozik. Ezzel a fogyasztással az Európai Unión belül bronzérmesek vagyunk. A listát jelen pillanatban Luxemburg vezeti, ahol az egy főre jutó éves alkoholmennyiség 15,6 liter. A második helyen Csehország végzett, de előkelő helyen szerepel Németország és Franciaország is.


Mindent megisznak, és bármit megadnak érte


"Hazánkban jelenleg nagyjából 800 ezer alkoholista van, férfiak és nők vegyesen. A női alkoholizmus azonban az esetek nagy részében a négy fal között zajlik, így a társadalom számára nem olyan látványos, de ettől még létezik és igen súlyos probléma" - vázolta a problémát lapunknak dr. Zacher Gábor toxikológus.


"Az igazán súlyosan alkoholisták már mindent megisznak, amiben van alkohol: az olcsó kommersz italoktól az ablakmosó folyadékig igen széles a repertoár. Ráadásul bármit meg is adnak az italért: volt betegünk, aki pizsamában ment át a szemközti kocsmába, és a pecsétgyűrűjéért kért volna egy felest. És nehogy bárki azt higgye, hogy csak a szegényebb réteg ontja magából az alkoholistákat. A Rózsadombon és a sarki kocsmában található alkoholfüggők között nagy különbség nincsen, talán csak annyi, hogy a tehetősebb rétegből kikerülő betegek nehezebben ismerik be a betegségüket"- folytatta a szakorvos.


Nem lehet megjósolni, hogy ki válik függővé: hiába van meg rá ugyanis a hajlam, a meghatározó a szociális minta. Amennyiben egy gyerek úgy nő fel, hogy a problémák egyszerű és gyors megoldása egy feles, akkor maga is könnyebben nyúl majd az alkohol után. A határok pedig egyre inkább kitolódnak. "13-14 évesen már túl vannak az első korty alkoholon, sőt az első berúgáson is, aztán itt végzik. Reggel azt sem tudják, hogy hol vannak, pedig átestek egy gyomormosáson, és még néhány ehhez hasonló kellemetlen élményen" - mesélte Zacher doktor.


Stresszoldással kezdődik


Azt is fontos megjegyezni, hogy elsősorban nem az elfogyasztott alkoholmennyiség függvénye, hogy valaki alkoholistává válik-e vagy sem - a függőség sokkal inkább az alkohol iránti sóvárgásnak és az értékrend átalakulásának az eredménye.


Gyakori, hogy az első poharakat stresszoldás gyanánt húzzák le: ez különösen igaz lehet azokra, akik a munkahelyükön a teljesítési kényszer miatt nyúlnak alkohol után. Amíg az első időszakban a munkához "kell" nekik a szesz, bátorításként, addig később már az életben maradáshoz van szükségük rá.


Az alkohol okozta elvonási tünetek - remegés, izzadás, szívritmuszavar - igen súlyosak, sokszor életveszélyesek is lehetnek. A legsúlyosabb alkoholmegvonási tünetegyüttes, a delirium tremens például mindenképpen kórházi kezelést igényel. Hazánkban ez az állapot jelenleg 2-3 százalékban követel halálos áldozatokat. A gyakori és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás mellékhatása - az általános állapotromlás mellett - a máj tartós károsodása.


Forrás: [origo]
Reggeli előtt

Reggeli menü

Leteszteltünk négy különböző féldekás szíverősítőt: Reggeli menünk klasszikus kevertből, betyár szilvából, rum-utánzatból és egy keserű fantázianévre hallgató nedűből állt. A kevert a Gabi fogkrém ízvilágát idézte, a keserű az ihatatlanság határát súrolta, a rum ízélménye még a sütőrumét sem közelítette meg, a betyár szilva pedig pont olyan rossz volt, mint a neve. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a négy üveget 17 perc alatt sikerült kibontani, néhány felszíni, de vérző sérülés árán.

Kevert kontra kisüsti


Kevesen tudják, hogy a máj szempontjából szinte mindegy, hogy valaki a kommersz féldekást, vagy a drágább pálinkát juttatja a szervezetébe. "A kommersz italok esetében gabonából erjesztett tömény alkoholt hígítanak nagytisztaságú vízzel, és ehhez jönnek még hozzá a különböző aromák és színezékek. A gabonából készült alkoholoknál az erjesztésért egyetlen élesztőgomba felel; egy vegyileg szabályozott, rendkívül tiszta folyamatról van szó. Ezzel szemben a pálinkakészítésnél ennél jóval összetettebb módszerről van szó, ezért a hibalehetőség is nagyobb" - nyilatkozta lapunknak dr. Marton Ildikó laborvezető.


"A szomszéd vagy a nagypapa által főzött házipálinkáknál az elő és az utópárlat jelenthet veszélyforrást. Az előpárlatot nem célszerű elfogyasztani, az utópárlatot pedig nem szabad, ugyanis súlyos májkárosodást okozhat, azonban spórolás miatt házi főzéskor sokan mindkettőt megtartják, és ha ezt is figyelembe vesszük, akkor a boltban kapható kommersz italok a máj szempontjából kevésbé károsak, bár egészségkárosító hatásuk megkérdőjelezhetetlen" - folytatta dr. Marton Ildikó.


Az állam hozza a formáját: kezeli a tüneteket


Hazánkban jelenleg a boltokban, legálisan kapható alkoholos italok nem jelentenek közvetlen életveszélyt. A problémát a feketepiacon fellelhető kétes eredetű italok okozzák. "A VPOP igen hatékonyan lép fel az illegális alkoholforgalmazókkal szemben, azonban még így is akadnak súlyos mérgezési esetek a megbízhatatlan eredetű italok miatt. A hatósági ellenőrzés azonban kevés az alkoholizmus megfékezéséhez, amíg az államnak nincsen egy kidolgozott és használható stratégiája, addig csak esetileg tudjuk kezelni a problémát" - értékelte a hazai helyzetet Zacher doktor.


Az állami elvonókban bár hatékonyan tudják kezelni az alkoholbetegek függőségét, de ez még nem jelenti azt, hogy a vissza tudnak illeszkedni a társadalomba. A szociális szervezetek munkája ugyan sokat segít, de kevesen vannak, pedig az alkoholisták esetében különösen fontos lenne az utógondozás, hiszen a visszaesés esélye az ő esetükben kiugróan magas. Egy kisebb trauma is elég lehet ahhoz, hogy újra a pohár legyen a gyógyír a bajra.


6 liter bor kell a boldogsághoz


"12 évig napi két sörnél többet nem ittam, a feleségem egy hónapja hagyott el, azóta iszom, napi hat liter bor az átlagos mennyiség" - mesélte Pál, akire egy alagsori kocsmában bukkantunk, három deci muskotályos mellett.


A sablonosnak számító, unásig ismételt kérdésre pedig, hogy miért iszik, a szokásos választ kaptuk: így könnyebb. "Bejövök reggel, megiszom az első pohárral, aztán a másodikkal, egész addig iszom, ameddig nem érzek semmit. Csillapítom a fájdalmamat. Tudom, hogy ez nem megoldás, de más nem jut eszembe" - és ennek a mondatnak a végére ugyanúgy csúszott le három deci bor, mint másnak egy pohár víz.