A meditáció segít a koncentrálásban

Vágólapra másolva!
A meditáció nem csak ellazít, hanem javítja a koncentrációt is - bizonyították be egy új tanulmányban, melyet buddhista szerzetesek inspiráltak.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatban hatvan embert figyeltek meg, akik korábban már részt vettek meditációs lelkigyakorlaton. Az önkéntes vállalkozókat megkérték, hogy gyakorolják a buddhistáknál alkalmazott meditációt három hónapon át egy csendes üdülőben.


A csendes napok során három alkalommal kellett a résztvevőknek egy számítógépes tesztet kitölteniük. Ezzel mérték, hogy milyen részletesen figyelték meg a dolgokat és mennyi ideig tudnak koncentrálni egy adott dologra: ahogy telt az idő, egyre jobban teljesítettek. Ez a javulás öt hónappal a "pihenés" után is megfigyelhető volt, különösen azok körében, akik továbbra is minden nap meditáltak.


"Az emberek azt gondolják, a meditáció arra szolgál, hogy jól érezzük magunkat, és ha hosszabb időre elvonulunk meditálni, az olyan, mint egy nyaralás. Ezt gondolják mindaddig, amíg ki nem próbálják maguk is. Akkor rájönnek, mennyire nehéz csak ülni és figyelni valamit anélkül, hogy gondolataink elkalandoznának" - mondta Katherine MacLean, a tanulmány szerzője egy sajtóközleményben. A tanulmány eredményeit a Psychological Science című folyóirat júniusi számában tették közzé.