Már nálunk is hódítanak a várandós mézeshetek

Vágólapra másolva!
Ma már szerencsére kezd elavulni az a gyakorlat, hogy bizonyos életszakaszokban, például áldott állapotban, vagy újszülött gyermekkel nem mozdulnak ki otthonról a párok. Hiszen mind testileg, mind lelkileg komoly támogatást nyújthat az egyhetes kikapcsolódás a szülés előtt vagy éppen közvetlenül utána. Ráadásul nem csupán a mamáknak, de a kispapáknak is. Sőt, meglepő módon, a szakértők szerint a babaváró vagy babás vakációra az apáknak sokszor még inkább igényük van. Tőlünk nyugatabbra, és lassan, de biztosan, már nálunk is egyre több üdülőhely veszi figyelembe azokat a speciális szükségeket, amelyek teljesebbé tehetik e különleges időszakot a friss családosok számára.
Vágólapra másolva!

Honeymoon - babymoon?


A babymoon kifejezés Sheila Helena Elizabeth Kitzinger, brit kultúrantropológustól származik, aki 1996-ban, egy, a születés utáni időszakról szóló könyvében különösen az apa identitásának megszilárdítására javasolja a mézeshetek (honeymoon) mintájára a hármasban töltött vakációt. Néhány évvel később, az amerikai és a nyugat-európai turisztikai iparág megérzi a lehetőséget ebben a piaci résben, és kreatív, személyre szabott üdülési csomagokat kínál nem csupán az újdonsült szülőknek és csecsemőiknek, hanem már az édeskettes életszakasz utolsó hajrájában a várandós nőknek és párjaiknak is.


Egy arizonai wellness hotelben például a szállodai szolgáltatás részeként vállalják, hogy a kismama ágyába visznek bármilyen ételt, amit csak megkíván: legyen az egy hatalmas adag jégkrém juharsziruppal, birsalmakompót vagy éppen ráksaláta. Emellett terhességi masszást, gyógykezeléseket, kismama -és babaruha vásárló körutat is kínálnak e speciális célcsoportnak.


5 érv a babaváró vakáció mellett

- A párnak még hosszú ideig nem lesz alkalma kettesben lenni

- Az aktív pihenés a legjobb módja a szülésre és az azt követő fizikai igénybevételre való felkészülése

- Az üdülés lelkileg is nagyon jó alkalom a szülői szerepre való közös felkészülésre

- Jó lehetőség a tanulásra: életszerű szituációkban lehet megfigyelni más gyerekeket és szüleiket

- Az apának is van lehetősége kiszakadni a munkából, és a leendő szerepére készülni



Az Ázsiától Európán át az Egyesült Arab Emirátusokig szülés előtti luxus kiruccanásokat kínáló weboldal, a Baby-moon.eu alapítója, a magyar származású Ilonka Molijn-van Ginkel szerint egy angliai hotel ajánlja jelenleg a világon a legvonzóbb szolgáltatásokat a várandós nők számára. A londoni Renaissance Chancery Court-ben a szokásos kényeztetés mellett komoly hangsúlyt fektetnek a kismamák nem csupán erőnléti, hanem energetikai kondíciójára is. Ez utóbbi lehetőség már csak azért is nagyon fontos, mert sajnos kevesen figyelnek arra, hogy az egyébként trendi energetikai mozgásformákat, mint amilyen például a tai-chi, vagy a jóga, másként szabad gyakorolni áldott állapotban, mint egyébként. Egy tanácsadás nélkül végzett chakra-tisztítás, vagy prána-kezelés a kismamának és a babának akár veszélyes is lehet.


Egy New York-i szálloda pedig olyan várandós nőknek is biztonságot nyújt, akiket szülészeik a harmadik trimeszterben már óva intenek az utazástól, ám ők mégsem szeretnének otthon ücsörögni. Felkészült szakembereik egyénileg megtervezett túrákat, és spa kezeléseket (posthike spa treatments) alakítanak ki számukra.


Hazai helyzet


Magyarországon egyelőre nem létezik speciálisan a kismamákra szakosodott spa hotel, azonban már több helyen is különleges bánásmódban részesülhetnek a leendő és az újdonsült anyukák. Aki nem szeretne messzire utazni, vagy éppen nem engedheti meg magának a tenerifei vagy a dubai árakat, itthon is találhat olyan helyeket, amelyek színvonalas, mama-és bababarát turisztikai desztinációkként is megállják a helyüket.


A külföldi mintákhoz mérve ugyan még nem kimondottan várandós-, ám kifejezetten bababarát hely a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa, a visegrádi Thermal Hotel, a velencei Velence Resort & Spa, a zalakarosi Hotel Karos Spa, valamint a hévízi Hotel Európa Fit is.


Ezeken a helyeken a szoptató szobától a cumisüveg- és bébiétel melegítőn át a babaúszásig minden szükséges eszköz-és szolgáltatás elérhető a kismamák számára. A várandósok pedig jellemzően számos olyan kényeztetésben vagy éppen tudatos felkészítésben részesülhetnek - a szelíd gyógykezelésektől kezdve az intimtorna-oktatáson át a hypoallergén biobárig - amelyek testileg és lelkileg egyaránt jelentős támogatást nyújthatnak számukra ebben az időszakban.