A munkahelyi stressztől szaladnak fel a kilók

Vágólapra másolva!
Egy stresszes munkahely minden bizonnyal deréktájon is nem kívánt gondokat tud okozni -állapították meg amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Egy racionalizált létszámú - azaz elbocsájtások utáni - New York-i cég munkatársait vizsgálták a Rochester Egyetem Orvosi Karának munkatársai, Isabel Diana Fernandez járványtani és táplálkozástudományi szakember vezetésével.


A krónikus stressz veszélyes


A kutatók azt állapították meg, hogy a magasabb stresszfaktorral járó munkakörökben dolgozók testtömegindexe (BMI) magasabb volt a kisebb stresszel járó munkaköröket betöltő kollégáikénál. Az amerikai kutatók szerint ezek az adatok még jelentősebbek mostanában, hiszen a világválság hatására még ma is számos helyen elbocsájtásokkal kell szembenéznie rengeteg munkavállalónak, ennek következtében a leépítés után az adott cégnél maradó dolgozókra nagyobb nyomás nehezedik. Az amerikai szakemberek szerint a munkahelynél maradókra éppen ezért jóval nagyobb figyelmet kellene szentelnie cégvezetésnek.


A munkahelyi stresszről régóta ismert, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a depresszió és más krónikus betegségek kialakulásában fontos szerepet játszik. A friss kutatás adataiból kitűnt, hogy a rövidtávon érvényesülő stressz nincs hatással a súlyfelesleg kialakulására, a krónikusan fennálló stressz azonban már tartós változásokat idézett elő.


Nagyobb felelősség, nagyobb súlytöbblet


A kis felelősséggel járó munkakörökben dolgozókhoz képest a nagyobb felelősségi körben dolgozók testtömegindexe átlagosan 1 egész ponttal magasabb volt még akkor is, ha az egyéb elhízással összefüggő kockázati tényezők hatását leszámították a különbségből.


A stresszhez fűződő elhízást és magát a stresszt is ki lehetne ugyanakkor küszöbölni megfelelő mértékű testmozgással. Ám a kutatók háttérvizsgálatai szerint a krónikus stresszben élők többsége a munkahelyükről hazaérve már nem éreztek elég indíttatást és energiát ahhoz, hogy a kikapcsoláson kívül mást is tegyenek. Azaz a sport és az aktív pihenés helyett inkább választották a televíziót vagy egyéb passzív alternatívákat.