Lássunk tisztán cukorbetegen is! (X)

Vágólapra másolva!
Cukorbetegként valószínűleg számtalanszor hallott már a vércukormérés fontosságáról. A miértekről ezzel szemben már kevesebb szó esik. Pedig mind az alacsony, mind a magas vércukorszint időzített bomba lehet a diabéteszes páciens egészsége és életminősége szempontjából. 
Vágólapra másolva!

A magas vércukorszint például olyan alapfunkciókat ellátó szervek optimális működését károsíthatja, mint a szem.


Pánikra azonban semmi ok! A vércukorszint ingadozásának kordában tartásával ugyanis hatékonyan megelőzhető, illetve késleltethető a cukorbetegség látást érintő szövődményeinek kialakulása.


Ismerkedjen meg a diabétesz okozta szembetegségek mibenlétével, a tünetekkel, illetve a kezelési lehetőségekkel! Ha pedig a szakértő tanácsait sem hagyja figyelmen kívül, minden esélye meglesz a gondtalan, teljes értékű életre.


Szembetegségek


A cukorbeteg emberek esetében jóval nagyobb az olyan szembetegségek kialakulásának esélye, mint a retinopátia (más néven diabétesz okozta retinakárosodás), illetve a szürke- és zöldhályog. Semmiképpen se hagyjuk figyelmen kívül ezt a tényt: az említett három szembetegség ugyanis hosszú távon komoly látásromlást is okozhat! A korai felismerés tehát kulcsfontosságú mind a megelőzés, mind a szövődmények esélyeinek csökkentése érdekében.


A retinopátia a leggyakoribb cukorbetegség okozta szemprobléma. Kialakulásában a retina (szemideghártya) ereinek károsodása játssza a főszerepet. A betegség bevérzésekkel, illetve a véredények duzzanatával járhat, a gyógyuló erek pedig különösen sérülékenyek lehetnek. Rendellenes érképződés esetén a látásromlás és a vakság esélye különösen nagy. Jó hír azonban, hogy rendszeres és következetes vércukorkontroll mellett a látásromlás sokkal később következik be, esetenként pedig ki is küszöbölhető.


A szürkehályog a cukorbetegség egyik gyakori velejárója: a szemlencse maradandó elhomályosulásával jár. A rendszeres (legalább évente elvégzett) szemészeti ellenőrzés azonban segíthet leleplezni, még mielőtt súlyossá válna.


A zöldhályog nem más, mint a szem hátsó részében elhelyezkedő látóideg károsodása, amely növeli a szem belső nyomását. Ez roncsolhatja a szemidegeket, ezáltal pedig látásromláshoz vezethet.

Forrás: [origo]


Előzze meg a bajt!


A cukorbetegség okozta szembetegségek elleni védekezés szerencsére nem feltétlenül kíván gyökeres életmódbeli változtatásokat. Egy kicsivel több odafigyelés már komoly lépés lehet az egészség felé vezető úton.


Nézzük, mely tanácsok megfogadása válhat egész biztosan egy diabéteszes páciens hasznára a szakember szerint!


- Ellenőrizze rendszeresen vércukorszintjét! A vércukorszint emelkedése sajnos a szembetegségek kialakulásának esélyét is növeli. A házilag is könnyedén elvégezhető vércukorkontroll azonban egyszerű és gyors módja a megelőzésnek.

- Csökkentse vérnyomását! A magas vérnyomás ugyanis - általános egészségkárosító hatása mellett - a retinopátia felbukkanását is sürgeti.

- Hagyjon fel a dohányzással! Rossz szokása próbára teszi szeme természetes védekezőképességét: hosszú távon betegségek kifejlődéséhez vezet.

- Kérjen szemészeti kivizsgálást! A diabétesz okozta szembetegségek rendkívül alattomosak. Gyakran egészen addig tünet- és fájdalommentes a páciens, amíg betegsége nincs előrehaladott állapotban. A szakorvos azonban egy teljes körű szemészeti kivizsgálás révén jóval azelőtt diagnosztizálhatja a betegségeket, mielőtt azok tényleges látásproblémákat okoznának. Nem lehet elégszer elismételni: minél korábban történik meg a felismerés, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.


Vigyázzon szeme világára: ellenőrizze rendszeresen vércukorszintjét!


A Roche célja, hogy innovatív és emberközeli gyógyászati megoldásokkal segítse a cukorbetegek mindennapjait.

Ezért egy olyan egyszerű módszert fejlesztettünk ki, amelynek segítségével Ön és kezelőorvosa is sokkal pontosabb és több információhoz juthat vércukorszintjéről.


Új módszerünk, a 360o View Átfogó Vércukorszint-értékelő Rendszer segítségével 3 nap során kapott 21 mérési adatból az orvosa tiszta képet nyer az anyagcsere egyensúlyáról, és könnyen felállítható lesz az Ön vércukorprofilja. Így orvosa minden eddiginél hatékonyabb kezelési javaslatokat nyújthat. Ön pedig sokkal többet tudhat meg állapotáról, mint azt valaha is gondolta volna.


A vércukormérésben az Accu-Chek® Active vércukormérő készülék segítségére lehet, amely maradéktalanul kielégíti a korszerű vércukormérőkkel szemben elvárható követelményeket.

Esztétikus forma, gombnyomás nélküli mérés, 5 másodperces mérési idő, 7-14-30 napos átlagszámítás lehetősége, étkezés előtti és utáni vércukorértékek megkülönböztetése, fejlett adatelemzés és laboratóriumi pontosság gondoskodik róla, hogy az Accu-Chek® Active hasznos társa lehessen a rendszeres vércukormérésekben.

Az Accu-Chek® Active vércukormérő készüléket keresse a gyógyszertárakban, a kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

A termékkel és a vércukorméréssel kapcsolatos információkért keresse fel a vercukormeres.hu oldalt! (X)