Vágólapra másolva!
A húsipar és a Rákkutatási Világalap (WCRF) szakértői között régóta folyik a vita a vörös húsok rákkeltő hatásáról. Tényleg vastagbélrákot okoz a vörös húsok fogyasztása?
Vágólapra másolva!

A WCRF szakértői szerint a finomított vörös húsból készült ételek fogyasztása növeli a béltraktus rákos megbetegedéseinek valószínűségét, ezért a világszervezet azt ajánlja, tartózkodjunk a kolbászok és steakek fogyasztásától. A nemzeti húsipari szövetségek szerint azonban a húsok rákkeltő hatása nem bizonyított, ezért felesleges a pánikkeltés.

Ráadásul a brit EPIC-Oxford rákkutató intézet új kutatása szerint a vegetáriánusok körében gyakrabban fordul elő a vastagbélrák, mint a húsfogyasztóknál. Ez némileg ellentmond egy korábbi EPIC kutatásnak, amely szerint a vörös húsok gyakori fogyasztása mintegy 35 százalékkal növeli a vastagbélrák előfordulásának valószínűségét.

A WCRF szakértői szerint a 28 000 vegetáriánus részvételével készült EPIC-Oxford kutatás nem lehet referencia értékű, a résztvevők alacsony száma miatt. Emellett hozzátették, hogy a vizsgált vegetáriánusok kevés tejterméket fogyasztottak - jelentős hányaduk vegán volt -, a tejtermékek pedig egyes feltételezések szerint csökkentik a vastagbélrák kialakulási esélyeit.

Egyelőre tehát nincs megingathatatlan bizonyíték arra, hogy a vörös húsok fogyasztása rákkeltő hatású lenne. A WRCF szakértői ennek ellenére mégis azt ajánlják, szorítsuk vissza a vörös húsfogyasztást heti 500 grammra.