Rájöttek, miért okoznak függőséget egyes kedélyjavítók, altatók

Vágólapra másolva!
Genfi kutatók szerdán bejelentették, hogy rájöttek, miért alakul ki függőség a vényköteles gyógyszerek egyik osztályától, amelybe a diazepam, más antidepresszánsok, izomlazítók és altatók tartoznak.
Vágólapra másolva!

A brit Nature folyóiratban megjelent eredmények a kutatók reményei szerint olyan új kezelések kifejlesztése előtt nyitják meg az utat, amelyek a függőség kialakulása nélkül enyhítik a tüneteket.


Az ópium, a heroin és a cannabis származékok azért okoznak függőséget, mert aktiválnak egy idegi áramkört, amely növeli az egyik jutalmazó hatási agyi vegyület, a dopamin szintjét. A dopamin felszabadításához használt molekuláris útvonalat a kutatók jól ismerik. A benzodiazepinek hasonló módon stimulálják a dopamin-rendszert, de ez a mód eddig rejtve maradt.


A Genfi Egyetem kutatói Christian Luscher vezetésével egy egereken végzett kísérletsorozattal megoldották a rejtélyt. A benzodiazepinek aktiválnak egy közvetítő neurotranszmittert, a gamma-amino-vajsavat (GABA), növelik a dopaminszintet, melynek eredményeképpen kialakul a függőségre jellemző erős vágyakozás. A most felfedezett útvonal nem gyakorol hatást a benzodiazepinek terápiás hatására.


A felfedezésnek köszönhetően a kutatók szerint lehetővé válik, hogy olyan új gyógyszereket fejlesszenek ki, amelyek ugyanazt a jótékony hatást fejtik ki, de a függőség kialakítása nélkül.


Arthur Riegel és Peter Kalivas, a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem kutatói a Nature folyóiratban megjelent kommentárjukban azt írták, a tanulmány mérföldkőnek számít a területen. A kutatópáros úgy véli, hogy a tanulmány szerzői elsőként azonosítottak egy olyan molekuláris mechanizmust, amely hozzájárul a benzodiazepinek által kiváltott függőséghez.