Vágólapra másolva!
Bár az immunrendszer erősen reagál rá, szervezetünk egyedül mégsem képes megszabadulni a gyomorfekélyt, gyomorrákot okozó Helicobacter pylori baktériumtól.
Vágólapra másolva!

A világ népességének körülbelül fele hordozza a főleg a gyomorban megtalálható H. pylori baktériumot. Többségüknél soha nem jelentkeznek tünetek, azonban az emberek 10 százalékánál gyomorfekély, 1 százalékánál pedig gyomorrák alakul ki a baktérium miatt. A Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatói most magyarázatot találtak arra, hogy antibiotikum nélkül miért nem képes a szervezet megszabadulni a baktériumtól.

Bár a Helicobacter pylori baktérium hatására az immunválasz kiváltódik, azaz az immunrendszer specifikus sejtjei a gyulladás helyszínére indulnak, mégsem tudnak hasznosak lenni. A baktérium ugyanis meggátolja, hogy az immunsejtek eljussanak a gyulladás helyére, mert feltartóztatja őket a szövetekben.

"A Helicobacter pylori hatására az immunsejtek a szövetekben gyűlnek össze" - magyarázta az AFP-nek a svéd egyetem kutatója, Malin Hansson biológus. "Azok a sejtek, amelyeknek a gyulladás helyére kellene jutniuk, itt elakadnak és aktiválódnak, így jön létre a krónikus gyulladás, amelyet a baktérium kihasznál." Ezért a kutatók szerint a baktérium fertőzés esetén elengedhetetlen az antibiotikumos kezelés.