Napokat alszik át egyhuzamban egy brit lány

Vágólapra másolva!
Mindenki ismeri a népszerű gyerekmesét, melyben Csipkerózsa száz évet alszik kedvesére várva. A való életben az örökös alvás azonban inkább rémálom, mint tündérmese.
Vágólapra másolva!

A 15 éves Louisa Ball képes akár két héten át egyhuzamban is aludni. Az igen ritka Kleine-Levin szindrómában szenved, amit még a szakemberek is sokszor csak Csipkerózsika-kórnak neveznek, mert legfőbb tünete, hogy a páciens igen hosszú időt, akár heteket is képes egyhuzamban aludni - számol be a Daily Mail.

Bár néha azt érezzük, legszívesebben ki sem szállnánk az ágyból, csak aludnánk napokon át, a valóságban ez inkább borzasztó, semmint örömteli folyamat. Louisa például lemaradt már iskolai vizsgákról, táncórákról, sőt, egyszer egy családi nyaralásról is - mert mindet átaludta.

A diáklány rémtörténete 2008 októberében kezdődött. "Influenzának indult, de úgy tűnt, nem akar kigyógyulni belőle. Aztán egyszer csak elkezdődtek a véget nem érő alvási időszakok" - mesélte a lapnak a kislány édesanyja. "Elaludt az iskolában, és például beszélni kezdett álmában. Ha ébren volt is, néha egészen másképp viselkedett, mint korábban. A legborzasztóbb az volt, hogy azt sem tudtuk, kihez forduljunk" - tette hozzá az anya. A lány az év végére bizonyos időszakokban napi 22 órákat aludt, szülei épp csak annyi időre tudták felébreszteni, hogy enni adjanak neki és kisegítsék a mosdóba. Ezután újra álomba zuhant.

Ismeretlen eredetű a betegség

Végül tavaly márciusban sikerült nála felállítani a diagnózist, a már említett Kleine-Levin szindrómát. A tünet-együttest ismeretlen eredetűnek tartja az orvostudomány. A szakembere úgy vélik, az agy hipotalamusz nevű, alvásért és étkezésekért felelős központjának hibás működése lehet a háttérben, de ez még nem bizonyított egészen.

Sajnos igazi kezelés nem létezik. Loiusa a többi beteghez hasonlóan különféle élénkítőszereket kapott, amelyek hatástalanok maradtak. A csinos diáklány rekordja egyébként 12 nap alvás egyhuzamban. "Vannak előjelei annak, amikor Louisa alvási üzemmódra kapcsol, előtte ugyanis igen érzékeny és ingerlékeny lesz. De előfordul, hogy minden átmenet nélkül lép fel nála az alvás, egyszer egy családi üdülés elején aludt el. Végigaludta az egész malagai utat" - mondta el a lány édesapja, Richard Ball.

Louisa most új gyógyszereket kap, és családja sosem adja fel a reményt, hogy a lány valaha normális életet élhet. "A terápia ezúttal biztató. Már hét hete nem aludt el egyszer sem, és ha már azt sikerül elérni, hogy a rohamok gyakorisága és súlyossága csökkenjen, akkor Louisa talán a normálishoz közeli életet élhet" - fogalmazott az édesapa.