Vágólapra másolva!
Középkorú hölgyeknél talán gyakoribb, de bármilyen korban kialakulhat a méhben mióma. Tekintsük át, milyen panaszokat okozhat és milyen kezelési lehetőségei vannak! 
Vágólapra másolva!

Göbös és gyakori


A mióma a méh simaizmából kiinduló jóindulatú daganat, egy vagy több gócú göbként lehet legjobban elképzelni. Igen gyakorinak mondható, nemzetközi statisztikák szerint a nők mintegy negyedét érinti. Változatosságot méretében mutat, az egészen apró, néhány milliméteres változattól a csecsemőfejnyi méretig is találkozhatnak vele a szakorvosok.


Legtöbbször tünetmentes, de nem veszélytelen


Rákszűrés kapcsán szoktuk leggyakrabban diagnosztizálni, mert sokszor tünetmentes, de egyúttal a vérzészavarok egyik leggyakoribb oka. Ha tünettel jár, akkor görcsös alhasi fájdalmat, esetleg lázat okozhat, de székelési - vizelési ingert is okozhat, sőt, székrekedés mögött is ez bújhat meg. Sokszor a kívánt terhesség sikertelensége, az ismétlődő vetélések okaként is miómára derül fény, és sajnos szülés során is számos szövődmény forrása lehet.


Érdemes lehet műteni


Létezik gyógyszeres kezelés is, de ennek eredményei sajnos nem minden esetben kielégítőek. Műtéti eltávolítást akkor javaslunk, ha a göb nagy, legalább ökölnyi méretű, illetve ha ennél kisebb, de panaszokat okoz. Ha kiderül, hogy ez a meddőség oka vagy a kívánt terhesség előtt végzett nőgyógyászati rutinvizsgálat során derül ki, szintén az operációt javasoljuk a pácienseknek. Ugyanezt tesszük, ha a rendszeres ellenőrzés azt mutatja, hogy a göb növekszik.


Műtéti módszerek


Mióma eltávolítása során a méhet nem távolítják el, csak ha mindenképpen szükséges például a daganat mérete miatt. Sor kerülhet még a méh teljes egészében történő eltávolítása akkor is, ha a beteg idősebb és már nem kíván terhességet. A göb kivétele történhet hüvelyen keresztül, úgynevezett hiszteroszkóppal, vagy a has felől, laparoszkóppal illetve hasi metszésből. A műtétet a páciens döntése alapján végzik el a szakemberek. Érdemes konzultálni a lehetőségekről a nőgyógyásszal: melyik a legcélravezetőbb és melyik a legszimpatikusabb.


Műtét után


A panaszok megszűnnek, a beteg jobban érzi magát. Fontos azt is kiemelni, hogyha mégis méheltávolításra került sor, az a szexuális életben semmiféle hátrányt nem jelent.


Dr. Lőrincz Ildikó