Mégsem javítja a memóriát a népszerű gyógynövény

Vágólapra másolva!
Egy nyolcéves amerikai kutatás közelmúltban nyilvánosságra hozott eredményei szerint a kínai gyógyászatban elismert gyógynövény és táplálék-kiegészítő, a ginkgo biloba a közvélekedéssel ellentétben nem javítja a korosodók memóriáját, és nem lassítja az időskori elbutulást. Prevenciós céllal viszont hasznos lehet.
Vágólapra másolva!

A ginkgó- vagy páfrányfenyőfa Kínában és Japánban szent növény: taoista, buddhista és sintoista templomok mellé szokták ültetni. A kínai gyógyászatban ősidők óta nagy jelentőséggel bír: a leveleiből készített kivonatot vérellátási zavarok, idegesség és koncentrálási nehézségek ellen ajánlják. Alkalmazzák szédülés, fülzúgás, depresszió gyógyítására, de nagyon népszerű az idősek körében is, akik szellemi teljesítőképességük, memóriájuk javulását, illetve az Alzheimer-kór és a demencia lassítását remélik tőle.

A ginkgo biloba itthon is népszerű. "Adatbázisunk szerint mintegy 75 gingko bilobát tartalmazó étrend-kiegészítő van forgalomban jogszerűen, azaz ennyit jelentettek be a cégek nálunk. Valószínűleg azonban ettől sokkal több termék van a piacon" - nyilatkozta lapunknak Dr. Lugosi Andrea, az OÉTI főigazgatója szerint.

Nem segít az időseknek

Steven Novella és a Yale egyetem kutatói nyolc éven keresztül vizsgáltak összesen 3091 véletlenszerűen kiválasztott, 72 és 96 év közötti személyt. Kutatásukban, - melynek eredményeit a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban publikálták -, a résztvevőket két csoportra bontották: az egyik naponta kétszer 120 milligrammot ginkgót szedett, míg a másik placebót kapott.

Nyolc év után azt tapasztalták, hogy a két csoport tagjainak kognitív funkcióiban nem volt különbség, és nem észleltek eltérést az időskori értelmi hanyatlás folyamatában sem. Ebből kifolyólag arra a következtetésre jutottak, hogy a ginkgo biloba nem lassítja az időskori szellemi leépülést, és nem használ öregkori memóriazavar ellen sem.

"Egyetértek a kutatás eredményeivel" - nyilatkozta lapunknak dr. Boros Szilvia, sportorvos, táplálkozási tanácsadó. "Úgy vélem, az időskori memóriazavarok hátterében álló folyamatokon nem tud változtatni a gingko biloba, inkább a prevencióban használható. Általánosságban egy étrend-kiegészítőről sem jelenthető ki, hogy jótékony hatású vagy épp teljesen hatástalan, mindenkire másként hatnak. El kell találni, hogy kinek és mikor érdemes fogyasztania ezeket a szereket."

Szájhagyomány útján terjedő étrend-kiegészítők

Hazánkban is egyre többen fordulnak a természetes gyógymódok felé, és a növekvő keresletre növekvő kínálat a válasz: csak az elmúlt években több ezer gyógyhatású készítmény és étrend-kiegészítő került forgalomba. "Nincs átfogó képünk arról, hogy hányan és milyen étrend-kiegészítőket fogyasztanak, mivel nem a szakorvos javasolja őket, hanem szájhagyomány útján terjednek" - mondja dr. Boros Szilvia.

"Az étrend-kiegészítőkben terápiás dózis alatti mennyiségben lehet jelen gyógynövény, hiszen ennek a termékcsoportnak nem a gyógyítás a célja és feladata - és ez érvényes ginkgo bilobára is" - mutatott rá az OÉTI főigazgatója szerint.

Magyarországon a ginkgo bilobából készült termékek a gyógyszertárakon kívül már a drogériákban is kaphatóak. Meglepő trend, hogy az idős emberek mellett ma már egyre több fiatal is vásárolja a gyógynövényt tartalmazó készítményeket, főleg a vizsgaidőszak környékén, bízva a memória- és koncentrációnövelő hatásukban.

"Arra sajnos nincs kapacitásunk és jogosultságunk, hogy a termékek hatásosságát is vizsgáljuk, alapvetően arra koncentrálunk, hogy káros hatásúak ne legyenek, valamint a tájékoztatók ne vezessék félre a fogyasztót" - magyarázta Lugasi doktornő. "Az étrend-kiegészítők napi ajánlott fogyasztási mennyiségében a ginkgo biloba esetében a terápiás dózis 50 százalékánál többet nem célszerű alkalmazni, ez biztosan nem jelent kockázatot a fogyasztó számára, de még ebben az esetben is javasolt bizonyos figyelmeztető szövegek feltüntetése" - tette hozzá az OÉTI főigazgatója.

Epilepsziás rohamot is kiválthat

A fent említett amerikai kutatás arról is beszámol, hogy a résztvevők között tíz olyan esettel is találkoztak, amikor a ginkgo biloba hozzájárult az epilepsziás roham kialakulásához. További kutatásaik igazolták feltételezésüket, miszerint a keleti gyógynövény növelheti az epilepsziás betegek rohamainak kockázatát, illetve csökkentheti az epilepszia elleni gyógyszerek hatását. Mindezekért a ginkgotoxin nevű összetevő a felelős, amely megváltoztva bizonyos kémiai folyamatokat a szervezetben epilepsziás görcsöket válthat ki, így a betegségben szenvedők egészségi állapotára káros lehet a gingko biloba fogyasztása.

Ugyanakkor arra is rámutatott a tanulmány, hogy a ginkgo biloba használata általánosságban biztonságosnak mondható. "Ártalmatlannak tartom a ginkgót, de kétségtelen, hogy nem egyformán hat mindenkire" - jegyezte meg Dr. Boros Szilvia is. "Mindenképpen úgy vélem, lehet úgy alkalmazni, hogy pozitív hatást váltson ki. Japánban és Kínában a remény szimbóluma, mivel olyan vegyületeket tartalmaz, mint a például a flavonoidok, amelyek segítettek az atomtámadás és következményeinek túlélésében" - tette hozzá a sportorvos.

Érdemes kikérni az orvos véleményét!

Hasznos és értékes források lehetnek a gyógynövények mind az egészségmegőrzésben, mind pedig a gyógyításban. Ugyanakkor a velük kapcsolatos szabályozás gyenge lábakon áll hazánkban, hiszen a különféle gyógyhatású készítmények felügyelet nélkül szedhetők - holott hatásuk, kombinálva különféle egyéb szerekkel, nem feltétlenül pozitív. Minden esetben érdemes kikérni tehát az orvos és a gyógyszerész véleményét, mielőtt gyógyhatású készítményt kezdünk el fogyasztani.