Más színt preferálnak a szorongósok, mint a boldogok

Vágólapra másolva!
A depressziós vagy szorongó emberek hajlamosak kedélyállapotukat a szürke színnel jellemezni, míg a boldog emberek a sárgát kedvelik. A BMC Medical Research Methodology című folyóiratban megjelent tanulmány eredményeivel az orvosok jobban felmérhetik azon betegek állapotát, akikkel nehézkes a verbális kommunikáció.
Vágólapra másolva!

"Ez egy olyan mérési módja a szorongásnak és a depressziónak, melyhez nem szükséges a nyelvhasználat" - nyilatkozta a LiveScience.com-nsk a tanulmány szerzője, Peter Whorwell, a Dél-Manchesteri Egyetemi Kórház gasztroenterológusa. A szakember úgy véli, hogy színekkel pontosabban fel lehet mérni a beteg hangulatát, mint kérdezősködéssel.

A vizsgálathoz munkatársaival kiválasztották a pirosat, a narancsot, a zöldet, a kéket, a lilát, a sárgát, a rózsaszínt és a barnát, és mindegyiket négy árnyalatra osztották. A színkínálathoz hozzátették még a feketét, a fehéret és a szürke négy árnyalatát is, azaz összesen 38 lehetőség közül választhattak a kutatás résztvevői.

A kutatók a színeket egy kör alakban ábrázolták. Ezután megkértek 105 egészséges, 110 szorongó és 108 depressziós felnőttet, hogy válasszák ki a színkörből kedvenc színüket, illetve azt, amelyiket adott pillanatban a legközelebb érezték magukhoz. Végül meg kellett jelölniük azt a színt is, amely legjobban illett az elmúlt néhány hónapban tapasztalt hangulatukhoz.

A depressziós, szorongó és egészséges emberek egyaránt kedvelték a kéket - ez volt a leggyakoribb kedvenc szín az egészségeseknél, és ugyan egy kicsit sötétebb árnyalatban, de a kéket választotta kedvenc színéül a legtöbb szorongó és depressziós is. A sárgáról mindhárom csoport úgy nyilatkozott, hogy az ragadta meg legjobban a figyelmüket.

Amikor viszont már a kedélyállapotról volt szó, a csoportok véleménye megoszlott. Az egészségeseknek mindössze 39 százaléka tudta színnel jellemezni a hangulatát. Akik megtették, leggyakrabban a sárgát választották. A szorongó emberek 30 százaléka, valamint a depressziósok több mint fele a szürke egyik árnyalatával írta le magát. Összehasonlításképpen az egészséges önkénteseknek csak 10 százaléka jellemezte hangulatát szürkével.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a hangulat nem is elsősorban a színnel, hanem az árnyalattal áll kapcsolatban. A világoskék nem függ például össze a rossz kedvvel, a sötétkék viszont igen.

A kutatók most irritábilis bél-szindrómában szenvedő betegeken teszteli a színkereket. Mivel az emberek általában szégyellik emésztőrendszeri tüneteiket, olykor hatásosabb a nemverbális információszerzés, mint a beszélgetés. Azt remélik, hogy a színválasztás felfedi a betegek hozzáállását, és előre jelzi, hogyan reagálnak majd az olyan kezelésekre, mint például a hipnózis.